A Samsung negyed évszázad után letaszíthatja az Intelt a félvezetőgyártó trónról

Már ebben a negyedévben a dél-koreai vállalat lehet a világ legnagyobb félvezetőgyártója.

A félvezetőgyártók piacán nagyon régóta az Intel az úr. Tulajdonképpen negyed évszázada a Santa Clara-i vállalat termeli a legtöbb bevételt a félvezetőgyártásból, és a bérgyártókat leszámítva az üldözők évtizedről-évtizedre kicserélődtek, az Intel első helye nem volt veszélyben.

2016 eleje óta azonban a Samsung komoly növekedést produkál, elsődlegesen a memóriapiacon igényeinek növekedésével, így negyedévről-negyedévre lépkednek felfelé a ranglétrán. Persze csak a bevétel szempontjából, mert a dél-koreai óriáscég már az előző évtized közepe óta a második az Intel mögött csak akkor még behozhatatlannak tűnt a szakadék, ami kettőjük között tátongott.


(forrás: IC Insights)

Az IC Insights friss elemzése szerint, ha a Samsung folytatja az előző negyedévekre jellemző növekedést, akkor az aktuális negyedévben több bevételt fognak termelni a félvezetőgyártásból, mint az Intel, vagyis letaszítják a trónról a korábbi királyt. Ez komoly fegyvertény lenne, mivel pár éve még senki sem gondolta volna, hogy ez valaha előfordulhat. Ennél is érdekesebb lesz az, hogy a jövő miképpen alakul. Ha a Samsung egy rövid ideig még tudja tartani a növekedési potenciált, akkor jó időre bejelentkezhet a világ legnagyobb félvezetőgyártója címre.

A Samsung fejlődése egyébként tisztán látszik, bár a csíkszélesség nem csak egy számból áll, de mégis a dél-koreai óriáscég állt elő elsőként egy 10 nm-es node-dal, amin már a tömeggyártás is zajlik. Az Intel többek között a saját 10 nm-es node-ját leghamarabb az év végén vezeti be, amely időben nagyjából egy év csúszást jelent a Samsunghoz képest.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés