Robson konkurenciára lelt

A NAND flash IC-k gyártásában élen járó koreai Samsung bejelentette, hogy hamarosan gyártási fázisba lépnek a cég gyors rendszer-, illetve programindítást elősegítő flashmemóriás háttértárai. A 4 gigabájtos kapacitással rendelkező SSD-k (Solid State Diskek) lényegében olyan gyorsítótárként lehetnek majd jelen a rendszerben, melyek a kikapcsolás után sem felejtik el tartalmukat. Az ötlet mindazonáltal nem teljesen új; a tavaly októberi IDF alkalmával az Intel hasonló technológia fejlesztését jelentette be Robson kódnévvel, illetve hasonló célt szolgálnak majd az úgynevezett hibrid merevlemezek is, jóllehet utóbbiak – legalábbis kezdetben – lényegesen kisebb kapacitású memóriával lesznek ellátva.

A Samsung új SSD-je teljes kompatibilitást ígér a jövőre megjelenő Windows Vista ReadyBoost nevű újításával, mely az operációs rendszer gyorsabb betöltődése mellett az átlagos válaszidőt is csökkenteni hivatott azáltal, hogy a gyakran használt programszeleteket a merevlemezekhez képest sokkal gyorsabb elérési időt biztosító flashmemóriában tárolja (míg egy átlagos merevlemez 100-200 lekérést képes kezelni másodpercenként, a Samsung SSD-je akár 5000 kérést is teljesíthet ugyanennyi idő alatt). A ReadyBoost technológia mindemellett a felhasználói szokásokhoz igazodva megpróbálja előre megtippelni, hogy milyen alkalmazást indítanak majd el a számítógépen, így a lekért adatokat részben vagy teljes egészében a gyorsítótárba másolja a háttérben.

A számítógéppel ATA csatolón keresztül kommunikáló Samsung SSD képes összedolgozni a hibrid merevlemezekkel is, ezzel hatékonyabbá téve az adatlekérési folyamatot, mindemellett mivel a ReadyBoost eljárás tömörítési algoritmussal dolgozik, a 4 gigabájtos háttértárra akár kétszeres mennyiségű adat is elférhet, ezzel maximum 8 gigabájtra növelve az ideiglenesen eltárolható programrészletek adatmennyiségét.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés