Gyors, nagy kapacitású flashmemóriával jelentkezik a Samsung

A Samsung megkezdte 50 nm-es csíkszélességgel gyártott, 16 gigabit kapacitású NAND flash memóriachipjei mintapéldányainak szállítását partnerei részére. Az MLC (multi-level cell) felépítésű lapkák a korábbinál kétszer hosszabb, 4 kilobájtos lapméretet használnak, ami jelentősen megnöveli mind az írási, mind az olvasási sebességet. A nagy adatsűrűségű, a korábbi megoldásoknál átlagosan csaknem kétszer gyorsabb chipek először memóriakártyákba, mobiltelefonokba kerülnek, de hozzájárulnak a hordozható számítógépekbe szánt, tisztán flashmemóriára alapozó, ún. Solid State Diskek (SSD) fejlődéséhez is. Az új, 16 gigabites lapkák tömegtermelése az év első negyedében indul.

A Samsung évek óta komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a jelenleg még igen nagy fajlagos költségű SSD-k a speciális (katonai, ipari stb.) alkalmazási területeikről kilépve szélesebb körben is elérhetővé váljanak. 2005-ben mutatta be 4 és 8 GB kapacitású, az 1,8 hüvelykes merevlemezekkel kompatibilis flashalapú tárolóit, illetve a 8 és 16 GB kapacitású, 2,5 colos SSD-it, azonban ezek ár/érték aránya még mindig nem volt megfelelő a fogyasztói piacon való terjeszkedéshez. 2006 tavaszán Koreában már egy Samsung noteszgép is megjelent, melyet merevlemez helyett opcionálisan egy újabb, immár 32 GB-os SSD-vel lehetett megvásárolni. A technológia nagy adatátviteli sebességű, ugyanakkor energiatakarékos tárolók építésére ad módot, aminek elsősorban a szubnotebookok felhasználói láthatják percekben kifejezhető hasznát.

A Samsung az SSD-k fejlesztésén kívül más jelentős projektekben is részt vesz, melyek a merevlemezek leváltása helyett azok kiegészítésével igyekeznek elősegíteni a fogyasztás mérséklését és az adatátvitel gyorsítását. Az Intel-féle Robson technológia egy külön – a felhasználó számára láthatatlanul ténykedő – modullal bővíti a rendszert, míg a Samsung és a Microsoft által kidolgozott hibrid merevlemezekbe (HHD) már beépítik a flashmemóriát (utóbbi esetben a több memóriatípus előnyeit egyesítő OneNAND chipeket).

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés