Szállítja első hibrid merevlemezeit a Samsung

A Samsung Electronics tegnap bejelentette, hogy megkezdte első hibrid merevlemezeinek szállítását, egyelőre OEM partnerei számára. Az MH80-as sorozatú, elsősorban noteszgépekbe és szórakoztatóelektronikai berendezésekbe passzoló HHD-k (Hybrid Hard Drive) kezdetben 80, 120 és 160 gigabájt kapacitással kerülnek forgalomba, modelltől függően 128 vagy 256 MB OneNAND flashmemóriával ellátva.

Hirdetés

A winchesterek ma fontos tényezői a notebookok fogyasztásának, ugyanakkor a tányérok gyakori leállítása nem jelent megoldást a problémára, hiszen a motorok felpörgetéskor hirtelen nagyobb energiát vesznek fel a szokásosnál. Egy flashmemóriával kiegészített merevlemezt ugyanakkor le lehet úgy állítani, hogy a „lemezműveletek” ne szakadjanak meg, és csak akkor kell újra felpörgetni, ha a puffer betelik vagy olyan adatokra van szükség, melyek nem találhatók meg benne. A flashmemóriába a rendszer indításához vagy újraélesztéséhez szükséges adatok is elmenthetők, ezáltal a bootolás vagy az energiatakarékos állapotból való visszatérés ideje töredékére csökkenhet, egyúttal az ehhez szükséges energia mennyisége is kisebb lesz. Bizonyos alkalmazások (böngészés, irodai programok stb.) esetén így jóval ritkábban kell valóban felpörögnie a merevlemeznek, ami nem mellékesen a hőfejlődésre és a rázkódás miatti sérülékenységre is jótékony hatással van.

Erre az elvre épül a Windows Vista ReadyDrive technológiája, melynek segítségével a Samsung új merevlemezei akár 50 százalékkal gyorsabb rendszerbetöltődést ígérnek, miközben a háttértár energiafogyasztása drámai mértékben, akár 70-90 százalékkal is csökkenhet, ami a noteszgépek akkumulátoros üzemidejét adott esetben fél órával is megnövelheti. Mindezek mellett az MH80-as sorozatú HHD-k életciklusa a lemezek kiterjesztett üresjárati üzemmódjának köszönhetően a gyártó szerint jelentősen hosszabb lehet a hagyományos megoldásokhoz viszonyítva, miközben a hibrid megoldások a fentebb részletezett működési elv alapján megbízhatóbban tárolják az adatokat.

Az MH80-as sorozatú merevlemezek egyelőre nem kerülnek kiskereskedelmi forgalomba, az egységek árát ennek megfelelően nem hozta nyilvánosságra a gyártó.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés