A játékosok a Mindfactory eladási listájának élére lőtték a Radeon RX 6500 XT-t

Hiába a kevés VRAM, hatalmas előnye a hardvernek, hogy problémamentesen megvásárolható.

A múlt héten startolt a Radeon RX 6500 XT, amelyről tesztet is készítettünk, és ebben szándékosan megmutattuk a VGA képességeit komoly grafikai beállításokon, de egyben felvázoltuk azt is, amikor nem fogy el a 4 GB-nyi fedélzeti tár. Fontosnak éreztük, hogy az olvasók láthassák azokat a limitációkat, amiket a kevés VRAM okoz, és ezáltal eldönthessék, hogy együtt tudnak-e élni azzal, hogy egyes játékokban még Full HD-s felbontáson is a grafikai részletesség csökkentéséhez kell folyamodni. Ez innentől egy elég egyértelmű helyzet, ha valaki nem akarja elfogadni, akkor a 8 GB-os VGA-k felé kell nézelődnie.

A kérdés az volt, hogy a hardver megjelenése után a piac megtanítja-e az AMD-t, hogy ilyet többet ne adjanak ki, vagy esetleg Lisa Su, a vállalat vezetője ad üzleti leckét a médiának. Ez azért lényeges tényező, mert a média nagy része alapvetően azon az állásponton van, hogy ez a termék 2022-ben sehogy sem fér bele, még kompromisszumokkal sem, míg az AMD folyamatosan azt hangoztatja, hogy kell egy reálisan megvásárolható VGA az üzletekbe, hiszen nagyon sok játékos gépében ragadt Radeon RX 570 vagy GeForce GTX 1650, illetve ezeknél régebbi grafikus kártya, holott ők már váltani szeretnének, csak nem elérhetők az alternatívák.


(forrás: TechEpiphany Twitter) [+]

A TechEpiphany egy Twitter bejegyzésben számolt be róla, hogy a Mindfactory adatai alapján úgy néz ki, egyelőre az AMD látja át jobban az üzleti lehetőségeket, mivel a harmadik hetes eladási versenyt megnyerte a Radeon RX 6500 XT. Az említett hardverből 280 VGA-t adott el az érintett cég, ami majdnem kitette az AMD eladásainak felét.

A háttérben az áll, hogy a Radeon RX 6500 XT-ből komoly mennyiség érkezik az üzletekbe, ami annak tudható be, hogy a kezdeti bepróbálkozások után a bányászok már nem veszik meg ezeket a hardvereket közvetlenül a gyártóktól. Emiatt a legyártott készlet ténylegesen eljut a kereskedőkhöz. A többi hardver esetében pont az a probléma, hogy kisebb-nagyobb mértékben a készletek egy részét azonnal felszívják a bányászok. Ergo hiába gyártanak belőle relatíve sokat, annak csak egy része jut el az üzletekbe, ami nem elégíti ki a keresletet, és ez jól látszik azon, hogy a legtöbb VGA sokszor nincs raktáron a kiskereskedőknél.

A fentieken túlmenően az is nyilvánvaló, hogy a régebbi hardveren ragadt játékosok gyakorlatilag hajlandóak akármire váltani, ami a meglévő VGA-juknál modernebb és gyorsabb, és ezt az igényt a Radeon RX 6500 XT teljesíti is. Viszont talán nem éri meg azonnal beleugrani egy ilyen üzletbe, mert az AMD partnerei a jövőben csak növelni fogják a leszállított készleteket a kereskedők felé, tehát az első héten megszabott ár egyre inkább közeledni fog a hivatalos listaárhoz. Ez az előnye annak, ha egy VGA-ból van elég készlet az igények kielégítésére, a termék állandó és masszív elérhetősége lefelé nyomja az árat. A VGA-piac nagyon elszokott ettől a tényezőtől, de létező jelenségről van szó, még akkor is, ha az utóbbi időben nem volt rá példa.

Összességében egyébként jó hír az is, hogy egyre több hardverből érkezik nagyobb készlet a kereskedőkhöz. Ez például látható a Radeon RX 6900 XT vagy a GeForce RTX 3070 Ti esetében is. Ennek az az oka, hogy az AMD és az NVIDIA egy picit furcsa játékot űz a piaccal, elkezdtek jóval többet gyártani azokból a VGA-kból, amelyek az adott lapkát a legjobb paraméterezéssel használják, viszont ennek a kisebb modellek látják kárát. Ezt megteheti a két cég, mert a felhasznált gyártástechnológiák már kiforrottak, tehát viszonylag kevés selejt keletkezik, és ilyen formában nem okoz nehézséget majdnem minden Navi 21-et Radeon RX 6900 XT-re vagy GA104-et GeForce RTX 3070 Ti-re tenni. Ez alapvetően egy profitmaximalizálási tényező, viszont a mellékhatása, hogy ez a két hardver jóval elérhetőbbé válik, ami szintén látható a Mindfactory friss adatsorán, hiszen a GeForce RTX 3070 Ti az NVIDIA legjobban fogyó VGA-ja, míg a Radeon RX 6900 XT a Radeon RX 6500 XT után az AMD negyedik legtöbbet értékesített megoldása.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés