Célegyenesbe került az OpenXR szabvány

A Khronos Group VR- és AR-piacot egységesítő megoldása a 0.90-es verziónál tart.

Nagyjából két éve hullott le a lepel az OpenXR-ről, ami egy nyílt specifikációjú virtuális és kiterjesztett valóságra vonatkozó platformszabvány. Ennek a célja a VR- és AR-piac aktuális széttöredezettségének a kezelése, ugyanis ma sajnos rendkívül nagy problémát jelent, hogy az elérhető és a már bejelentett, később érkező headsetek szinte mindegyike eltérő futtatási környezetet használ. Ez azért nagy baj, mert a fejlesztők a lehető legtöbb headsetet akarják támogatni, de ehhez legalább három-négy futtatási környezetre el kell készítenie az adott programot, ami nem kevés többletmunka. Ráadásul a szoftveres alapok nem különböznek annyira egymástól. Tulajdonképpen ugyanaz érhető el a felkínált, gyártófüggő API-kban, illetve a hozzájuk tartozó futtatási környezetekben, tehát bőven szabványosítható lenne az egész, vagy legalábbis a funkciók egy jelentős része, a többi pedig akár megoldható kiterjesztésekkel is.

Az eltelt idő óta a Microsoft is támogatóvá vált, így a Khronos Group ezúttal tényleg egy olyan iparági szabványt tesz le az asztalra, amely mögött ott áll mindenki. Ennek a fejlesztésnek most bejelentették a 0.90-es verzióját, vagyis az OpenXR lényegében a célegyenesbe került, így az érdeklődők elérhetik az előzetes specifikációkat.


[+]

Az 1.0-s verzióra még várni kell, de a fejlesztők már elérhetik a tesztek megkezdéséhez szükséges szoftvercsomagokat a támogatott platformokra. Khronos Group kiemelte, hogy a végleges változat teljesen az egységesítésre koncentrál, vagyis nem lesznek majd gyártói kiterjesztések, a cél az, hogy a mostani töredezettség helyére mindenki által támogatott interfészek kerüljenek, vagyis a fenti kép által reprezentált, aktuális piaci viszonyokból az alábbi képen látható eredmény legyen.


[+]

A későbbi verziókban állítólag lesz majd lehetőség gyártói kiterjesztésekre is, de egyelőre ezt most egyetlen piaci szereplő sem tartja kritikus fontosságúnak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés