Megérkezett az Olympus E-M5 Mark II

Közel három évvel ezelőtt látta meg a napvilágot az Olympus OM-D család E-M5 masinája (amelyről teszt is készült oldalunkon), így a gyártó időszerűnek látta, hogy frissítsen az amúgy azóta is közkedvelt masinán. Ennek megfelelően a m4/3 rendszerű újdonság nem kapott új számozást, csupán a Mark II utal rá, hogy egy megújított modellel van dolgunk.


[+]

A legnagyobb újítás a Mark II esetében az eddig sem gyenge öttengelyes képstabilizátor (ami a képes a horizontális, a vertikális és a forgóirányú bemozdulások kiegyenlítésére álló- és mozgógépeknél egyaránt) továbbfejlesztése, ami egyrészt még hatékonyabb lett (5 FÉ), másrészt az új nagy felbontású képmódok alapjául szolgál. Ugyanakkor a vázon is tetten érhetőek a változtatások, miközben megtartották a korábbi modellre jellemző por-, csepp- és fagyállóságot és a magnézium-ötvözet, így továbbra is ellenáll az időjárás viszontagságainak.

Jobban megnézve viszont módosítottak a kezelőszervek elhelyezésén és kialakításán, illetve fejlesztettek az érintésérzékeny LCD-kijelzőn és az elektronikus keresőn egyaránt. Előbbi maradt 3”, de már nem csak dönthető, hanem kihajtható, felbontása pedig 1,04 millió képpontosra hízott, míg az automatikusan bekapcsoló EVF 2,36 millió képpontot jelenít meg.

 

Javítottak a masina videózási képességén, így az új OM-D Movie üzemmódban többféle mozgókép képarányt kínál, a Full HD felvétel bitrátája pedig elérheti a 77 Mbps-t, a másodpercenként rögzített képkockák száma pedig a 60-at (a szokásos 50p, 30p, 25p, vagy akár 24p mellett). Alternatívaként rendelkezésre áll a sorozatfelvétel funkció, mely akár 10 képkocka/másodperces felvételre képes 1/8000 mp mechanikus és 1/16000 mp elektronikus zársebesség mellett.

A szenzor maradt 16 megapixeles, viszont megkapta azt a TruePic VII képfeldolgozót, ami az OM-D E-M1-ben is fellelhető. Új funkció viszont az úgynevezett High-Res Composite Shot, amivel 40 megapixel felbontású jpg (és 64 megapixeles raw) képeket tud a masina készíteni az új öttengelyes stabilizátor segítéségével úgy, hogy nyolc képből álló sorozatot készít, de a szenzort elmozdítja négy irányban először egy-egy, aztán fél-fél pixellel a felvételek között, majd ezeket dolgozza össze egyetlen nagyfelbontású képpé. Továbbá nem hiányzik a beépített Wi-Fi sem, aminek használatával lehetővé válik a távirányítás (rekesz, zársebesség stb állításával) és az IO Share alkalmazáson keresztüli megosztás.

OM-D E-M5 Mark II PT-EP13 búvártokkal
OM-D E-M5 Mark II PT-EP13 búvártokkal

Az Olympus OM-D-E5 Mark II váz fekete vagy ezüst színben 2015 februárjának végétől lesz elérhető 369 990 forintos áron, míg az objektíveket is tartalmazó kitek (váz + M.ZUIKO ED 12-50mm 1:3.5-6.3 EZ) ára 439 990 forintról indul. Az új géphez új kiegészítők is vásárolhatók: HLD-8 akkumulátor-markolat, nagyméretű és fémborítású ECG-2 markolat, FL-600R kompakt vaku, PT-EP13 búvártok, EE-1 Dot Sight irányzék, EP-16 nagyméretű szemkagyló, CS-46 FBC bőrtok.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés