Okos autógumik érkeznek a Pirelli jóvoltából

Téli és nyári mintázattal is megvásárolhatók lesznek az alkalmazással kommunikáló abroncsok.

A Pirelli leleplezte okos autógumi platformját, a Connesso-t, mely az autó tulajdonosának, sofőrjének nyújthat mobilalkalmazáson keresztül hasznos információkat a gumiabroncsok állapotát illetően. A Connesso a gyártó újonnan kifejlesztett, oldalfalba épített szenzorral ellátott, nyári mintázatú P Zero, valamint a téli körülményekre tervezett Winter Sottozero köpenyekkel működik együtt. Az új technológia első körben az Egyesül Államokban értékesített 19 hüvelykes és nagyobb gumikba kerül be, amikhez napokon belül hozzá lehet jutni, míg a fő európai és keleti piacokra a nyár folyamán tervezik a termékek bevezetését.


[+]

Bár egyre több nem prémium kategóriás autót szerelnek már gyárilag 18"-es (vagy igény szerint nagyobb) kerékkel, a méretet, a kategóriát és árfekvést illetően sejthető, hogy a Pirellinél azt a vásárlóközönséget célozzák meg, akik érdeklődnek az új technológiák iránt és ki is tudják azt fizetni. Maga az érzékelő egyébként a gyártó szerint nem befolyásolja a gumi paramétereit és fizikai teljesítményét, mivel mindössze néhány grammos eszközről van szó (ami vélhetően a kerekek forgásból nyeri a működéséhez szükséges energiát).


[+]

Cserébe a felhasználó olyan adatokhoz juthat, mint a guminyomás, a kerékre jutó terhelés, a gumihőmérséklet és az elhasználódás mértéke, valamint a megtett táv is lekérhető, illetve az adatokat eltárolja a Pirelli Cloud felhős szolgáltatásába is. Az alkalmazás emellett figyelmeztet a szezonális gumicserére, a nyomásvesztésre, továbbá arra, ha az adott gumi elérte a minimális, de még biztonságos mintamélységet. Adott esetben  pedig online kereshetünk Pirelli által jóváhagyott gumiszervizt, ahol időpontot is foglalhatunk gumicserére. Sajnos arról egyelőre nincs hír, hogy az okos gumi mennyivel drágább, mint hagyományos társai.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés