OCZ Vertex 4 SSD immáron SandForce nélkül, még ebben a hónapban

Nem először lehet hallani az OCZ Vertex 4 SSD érkezéséről. Többek között az OCZ Everest 2 SSD-vezérlő kapcsán került először szóba az új tároló, majd az idei CeBIT kiállítás alkalmával is megerősítették ennek érkezését. Sajnos a megjelenés dátuma és a pontos teljesítményadatok akkor még nem voltak tisztázottak, de a homályos információk valószínűleg a vezérlő készenléti állapotával lehettek összefüggésben, hiszen az OCZ által felvásárolt Indilinx kooperációjában készülő második generációs lapka képességeivel kapcsolatban nagyon fogadkoztak a gyártónál.

Az OCZ nyilvánvaló célja megtörni az immáron az LSI tulajdonában lévő SandForce erősödését, és ütőképes ellenfelet állítani nekik, no és persze nem utolsósorban kihasználni a házon belüli tervezésben és gyártásban rejlő potenciált. Úgy tűnik, az OCZ biztos a dolgában, hiszen az eddigi zászlóshajónak számító Vertex sorozat legújabb, negyedik generációs tagjából száműzik a jól bejáratott SandForce vezérlőt, helyére pedig a 400 MHz-es órajelen ketyegő dupla magos Everest 2 platform kerül, maximum 1 GB DDR3 gyorsítótárral megtámogatva (de a DDR2 is támogatott).

A gyártó állítása szerint a Vertex 4 szinkron MLC NAND flash lapkákat alkalmaz, és nem kevesebb, mint 535 MB/s-os lineáris adatátviteli sebességgel büszkélkedhet, míg a 4 kB-os blokkokon mért teljesítmény eléri a 95 000/80 000 IOPS-ot a kevésbé, vagy egyáltalán nem tömöríthető állományok esetében is. Ez lényegében annak köszönhető, hogy az új vezérlő kialakításának hála egyáltalán nincs szükség az élettartamot növelő belső tömörítésre. Ugyanakkor sikerült a késleltetést is csökkenteni, ami írási műveletek esetében 0,02, olvasásnál pedig 0,04 ms-ot jelent, így – a gyártó állítása szerint – ezen a téren mintegy 80%-os javulás sikerült elérniük a Vertex 3-hoz képest.


(forrás: techreport.com) [+]

Természetesen nem hiányoznak a flash menedzselésért felelős megoldások, mint a TRIM, a garbage collection, a dinamikus és statikus wear-leveling, valamint az adataink biztonságát garantáló AES titkosítás és áramkimaradás-védelem, továbbá az adatok hibátlan áramlásáért felelős ECC hibajavító motor sem.

A SATA 6 Gbps csatolófelületű OCZ Vertex 4 megjelenése még ebben a hónapban várható, első körben pedig 128, 256 és 512 GB kapacitású megoldásokra lehet számítani 179, 349 és 699 dolláros áron. Mindenesetre abban biztosak lehetünk, hogy az Everest 2 vezérlővel nem csak a Vertex 4-ben találkozhatunk majd, hanem később az egészen olcsó, TLC NAND flash lapkákat alkalmazó modellekbe is beszivároghat, hiszen erre is fel van már készítve a lapka.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés