Új kiterjesztéssel nyit a CAD alkalmazások felé a Vulkan API

A Khronos Group most sem hozott nagyobb reformot, de a VK_EXT_line_rasterization számos professzionális programhoz hasznos lehet.

A Khronos Group másfél éve jelentette be a Vulkan API 1.1-es verzióját, és idei SIGGRAPH-on sem jött új verzió, viszont kapott kiterjesztéseket, ezek közül az egyik különösen érdekes.

Az 1.1.117-es specifikáció konkrétan három kiterjesztéssel is bővíti a rendszert:

  • VK_EXT_texture_compression_astc_hdr: Az ASTC HDR (high dynamic range) textúraformátum támogatását teszi lehetővé. Az ASTC LDR egy ideje már része a specifikációnak, így ez egyfajta kiegészítésnek tekinthető.
  • VK_EXT_index_type_uint8: Lehetővé teszi az UINT8 indexek használatát az index pufferen belül.
  • VK_EXT_line_rasterization: Ez a kiterjesztés a legérdekesebb, ugyanis olyan line raszterizációs képességek támogathatóságát biztosítja, amelyeket leginkább a CAD alkalmazások használnak. Ezzel gyakorlatilag felcsillan a remény, hogy lassan elhagyják az OpenGL-t az érintett professzionális alkalmazások, és az aktívan fejlődő Vulkan API-ra térnek át.

A kiterjesztések mindegyike gyártófüggetlen, így bárki képes támogatni, persze csak akkor, ha az adott hardver megfelel a követelményeknek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés