Fali konnektorba integrált Powerline eszközzel rukkolt elő a Power Ethernet

A Brit Power Ethernet vállalat bemutatta a PE Socket T1000 nevű újdonságát, mely az első olyan termék, ami a Powerline technológiát (hálózati adatátvitel az elektromos hálózat vezetékein) ötvözi a hagyományos süllyesztett fali aljzattal, avagy ismertebb nevén a konnektorral. Mindez azt jelenti, hogy a PE Socketet használva nem szükséges külön konnektorba dugható Powerline eszközt vásárolni, hanem a PE Socket tartalmazza a hálózat létrehozásáért felelős Qualcom-Atheros INT6400 chipet és az egyéb áramköröket is.

Az egyelőre csak a szigetországban elérhető újdonság a HomePlug AV szabványt alkalmazza, ami másodpercenként maximum 200 megabit átvitelét teszi lehetővé. Maga az eszköz egyébként egy szabadon felhasználható, szűrővel ellátott fali aljzatot, valamint egy menedzselhető hálózati switchet tartalmaz, amihez négy darab szabványos RJ-45 port kapcsolódik – azaz egyszerre négy eszköz köthető rá. A hálózat létrehozásához nem szükséges semmilyen speciális kiegészítő. Egy pár PE Socket 300 méteren belül (mely nyilvánvalóan a kábelek hosszát jelenti) már működőképes hálózatot eredményez a hagyományos, konnektorba dugható Powerline eszközökhöz hasonlóan. Az internet megosztásához és a DHCP-hez egy routerre viszont szükség lesz.

A meglévő hálózat bővítése egyszerű, hiszen újabb PE socketek beszerelésével (maximum 64 darab) újabb hozzáférési pontok válnak elérhetővé – bár a megnövekedett helyigény miatt elképzelhető, hogy vésni kell a falat. A biztonságról a 128 bites AES titkosítás, az adatok priorizált átviteléről pedig a QoS gondoskodik, valamint a hálózati szegmentáció, avagy a virtuális hálózatok létrehozása is támogatott.

A T1000-ért 120 angol fontot kérnek az Egyesült Királyságban és egyelőre csak G típusú változatban érhető el, a Magyarországon is használt F szabványra épülő elektromos csatlakozóval ellátott verzió érkezéséről egyelőre nincs hír.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés