Pár hónapig biztosan padlón maradnak a DRAM-árak

Az év közepéig biztosan kitart a DRAM-árak mélyrepülése – írja legújabb jelentésében a memóriapiac elemzésére szakosodott DRAMeXchange. Legkorábban ekkor lélegezhetnek fel a lassacskán veszteségbe futó chipgyártók, melyek tulajdonképpen saját maguk gerjesztették az árak folyamatos és jelentős mérséklődését. A DDR2 memóriachipek – és velük együtt a memóriamodulok – ára az év elejétől fokozatosan felgyorsulva eddig soha nem látott mélységekbe süllyedt: egy 512 Mb kapacitású DDR2-667-es memóriachip piaci ára jelenleg átlagosan 2,57 dollár, és ennél valószínűleg még olcsóbb is lesz az elkövetkezendő pár hónapban.

Bár a PC-eladások (és ezzel együtt a komponensek forgalma) időszakosan hullámzó eredményeket mutatnak, és az első félév általában rendre stagnálást hoz, még az elemzőket és a piaci szereplőket is meglepte az árváltozás mértéke. Szakemberek rámutatnak, hogy az áresést alapvetően a gyártási kapacitás jelentős növekedése okozza, mely nincs összhangban a kereslettel, a gyártók így csak nyomott áron tudnak megszabadulni felhalmozódó készleteiktől. A piaci szereplők az árak csökkenéséből eredő veszteségeket egyéb költségeik lefaragásával próbálják ellensúlyozni, vagy – ahogy ezt teszi például a Qimonda és a Micron is – más területekre (például a grafikus memóriákra) fókuszálnak.

Az árcsökkenés Magyarországon is érezteti hatását: a legkelendőbb, 512 MB kapacitású DDR2 memóriamodulok ma átlagosan 10 százalékkal olcsóbbak, mint egy hónappal ezelőtt. A hazai piacon egy 512 megabájtos DDR2-800-as modul jelenleg átlagosan 7-8000 forintért találhat gazdára, a lassabb, DDR2-667-es modulok ugyanezzel a kapacitással átlagosan 5800-7000 forintba kerülnek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés