Olcsóbb Blu-ray lemezek a Panasonic technológiájával?

A következő generációs optikai adathordozók PR-háborújában mindeddig komoly fegyvertényként szerpelt a DVD Forum által pártfogolt HD DVD oldalán, hogy a Sony által életre hívott Blu-ray korongok, jóllehet nagyobb tárolókapacitást nyújtanak riválisuknál, előállítási költségük is túlszárnyalja azokét. A Blu-ray Disc Szövetség oszlopos tagjának számító Panasonic azonban minden jel szerint megoldást talált arra, hogy az új lemezek előállítási költségét lejjebb szorítsa – igaz egyelőre nem tudni, milyen mértékben.

Ugrásra készen

A gyártónál ennek kapcsán már javában zajlanak a következő generációs BD-ROM (tehát rögzített tartalmú) korongok kétrétegű változatának gyártási előkészületei. A korongok ugyanabban a kaliforniai üzemben készülnek majd, ahol áprilisban először napvilágot láttak az egyrétegű, 25 GB tárolókapacitást nyújtó BD-ROM változatok, melyeknek sorozatgyártása mostantól bármikor beindulhat. A kétrétegű, maximálisan 50 GB adat tárolására alkalmas lemezek első tesztpéldányai decemberben kerülhetnek ki a gyárból; ezek a korongok a hírek szerint már egy újfajta, olcsóbb védőréteget kapnak majd.

Az új, UV-érzékeny anyagból készülő, ellenálló védőréteg felhordása a Panasonic szakemberei szerint az eddigieknél kevesebb időt vesz igénybe, ám ami ennél is fontosabb: az új technológiával olcsóbb lemezek készülhetnek. A szűkszavú technológiai leírás szerint az öntés után forgás közben egyfajta UV-érzékeny gyantát visznek fel vékony rétegben a lemezkorongra, mely UV fény hatására szilárdul, ezzel ellenálló védőréteget képezve az adathordozón.

Az UV nem elég

Bár az új eljárással a Blu-ray rendszer az előállítási költségek tekintetében behozhat valamennyi hátrányt a HD DVD-vel szemben, ugyanakkor ezzel továbbra sem oldódik meg a költségek növekedésében szerepet játszó kulcsfontosságú probléma, miszerint a Blu-ray korongok előállításához mindenképpen új gyártósorokat kell üzembe állítani, míg a HD DVD-k gyártására – némi módosítás után – a jelenleg DVD-ket gyártó gépek is alkalmasak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés