Lecseréli a GV100-as lapkák körüli HBM2 memóriákat az NVIDIA

A változással 16 GB-ról 32 GB-ra nő a fedélzeti tár, a régi modellek pedig eltűnnek a piacról.

Az NVIDIA a tegnap elkezdődött GTC alkalmával már bemutatta a Quadro GV100 nevű professzionális VGA-t, de azt már nem verték nagy dobra, hogy történik egy kis változás a GV100 kódnevű lapkára épülő Tesla gyorsítóknál is. Ettől persze nem kell megijedni, valójában pozitív döntésről van szó, ugyanis a Hynix elkezdte nagyobb mennyiségben szállítani a 8Hi besorolású HBM2 memóriákat, így az eddig alkalmazott 4Hi opciókat ezek váltják fel.

Itt arról van szó, hogy amíg a 4Hi verzió négy darab memórialapkát tokoz egymásra, addig a 8Hi már nyolcat, így pedig egy HBM2 csomag tárkapacitás is a duplájára nő, egészen pontosan 4 GB-ról 8 GB-ra. Mivel a GV100-as lapka mellett négy darab HBM2 dolgozik, így a lapka mellé mostantól 32 GB-nyi fedélzeti tár kerül. A korábbi, 16 GB-nyi memóriával rendelkező verzió szimplán eltűnik a piacról, ami logikus lépés, mivel maga a GV100 nem készül olyan nagy mennyiségben, hogy érdemes legyen fenntartani ebből két eltérő verziót. Ez csak logisztikai nehézségeket okozna, miközben a kisebb memória anyagi előnye elhanyagolható az olyan termékeknél, amelyek tízezer dollár körül, vagy akár drágábban szerezhetők be.

A Quadro GV100 is már ezt az újabb verziót kapta meg, és az összes korábban megjelent Tesla V100-nál le lesz cserélve rá a régi konfiguráció. Utóbbi egyébként a készlet erejéig elérhető marad, de utána már mindenki 32 GB-os opciót kap, még azok a megrendelők is, akik a rendelés pillanatában csak 16 GB-ost választhattak. Az árazás egyébként nem változik, ezért sem csinál a váltásból túl nagy ügyet az NVIDIA.

A Titan V esetében nem tudni, hogy mi lesz. Az biztos, hogy itt is csak az új GV100-ra építenek majd a jövőben, de ez nem jelenti azt, hogy automatikusan 24 GB-os lesz a fedélzeti tár kapacitása. Az NVIDIA ugyanis megteheti azt, hogy az aktív 8Hi HBM2 csomagok kapacitásának a felét szimplán a BIOS-ban letiltja, így pedig hiába lesz a lapka mellett fizikailag több memória, azt a rendszer nem tudja megcímezni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés