NVIDIA: futószalagok és zöldhasúak bűvöletében

Meg nem erősített hírek szerint egy időben – vélhetően augusztus elején – két új videokártyával kíván megjelenni a piacon az NVIDIA. Noha a megjelenésig alig egy hónap van hátra, az újdonságokról mindeddig kevés – gyakran egymásnak ellentmondó – információ látott napvilágot.

Jó eséllyel az augusztus 11-én kezdődő 2005-ös Quakecon versenyen debütál a GeForce 7 család új tagja, a júniusban megjelent GeForce 7800 GTX kistestvére hasonló, GeForce 7800 GT típusjelzéssel. A VR-Zone értesülései szerint a két vezérlő közti eltérés alapvetően az órajelekben, illetve a pixelfutószalagok számában rejlik, így a kisebb tudású modell GPU-ja 400 MHz-en fog dolgozni szemben a GTX modell 430 MHz-es grafikus processzorával; a GT modell emellett 24 helyett „csak” 20 pixelfutószalagot fog tartalmazni. A GeForce 7800 GT a csorbák ellenére vélhetőleg így is időtálló teljesítményt fog nyújtani a csúcsmodellnél körülbelül 25 százalékkal olcsóbban; az új GeForce 7-es kártya 449 dolláros (körülbelül 92 000 forint) ajánlott áron kerül az üzletekbe.

Ennél lényegesen olcsóbb megoldás lesz a GeForce 6-os széria legnépszerűbb, 6600-as családjának új tagja, a GeForce 6600 LE típusú vezérlő, mellyel a DigiTimes információi szerint szintén augusztus során ismerkedhet meg a nagyközönség. A 70 dollár (körülbelül 15 000 Ft) körüli árszintre pozícionált belépőszintű termék lesz a legolcsóbb SLI üzemmódot is támogató grafikus vezérlő az NVIDIA kínálatában, ezzel a két videokártyát tartalmazó rendszer augusztustól már nem csak a tehetősebb vásárlók kiváltsága lehet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés