Megújult a középkategóriába szánt MediaTek SoC

A Helio P65 néhol kompromisszumos megoldás, de a kategóriájához képest kellemes képességeket kínál.

A MediaTek az év elején jelentette be a Helio P60-at, amely múlt októberben kapott egy nagyobb testvért Helio P70 jelzéssel, de mindkét fejlesztés ugyanarra a lapkára épül. Elkészült azonban a Helio P65, amely már tényleg újnak tekinthető, és az előd P60-hoz képest a legfőbb előnye a kétszer gyorsabb APU, azaz AI feladatokat feldolgozó részegység. Ez valószínűleg továbbra is egy Cadence által tervezett megoldás, de a pontos paramétereit homály fedi.

A Helio P65 a processzorrész tekintetében kétklaszteres megoldás. A gyors klaszter két darab, 2 GHz-en üzemelő Cortex-A75-ös, míg az energiatakarékos hat darab Cortex-A55-ös magot kapott. Így jön ki összesen a nyolc darab processzormag, amelyek esetében heterogén többmagos dizájnról beszélünk, a hatékony működést pedig a CorePilot biztosítja.

A grafikus számítások területén az ARM Mali-G52-re esett a választás, méghozzá 820 MHz-en üzemelő 2EEMC2-es konfigurációban. A MediaTek döntése nem véletlen, ugyanis az ARM az említett integrált grafikus vezérlőbe számos, gépi tanulást gyorsító funkciót épített be, amiből az AI-ra tervezett Helio P65 sokat profitálhat. Ezen a ponton érdemes megemlíteni a vállalat NeuroPilot AI technológiáját, ami tulajdonképpen lehetővé teszi a lapkába épített CPU, GPU és APU egymás melletti kihasználását a különböző AI-ra vonatkozó feladatok gyorsítása céljából. A MediaTek szoftvercsomagja kompatibilis az Android NN-nel, azaz neurális hálóval, és támogatja az elterjedt AI keretrendszereket (TensorFlow, TF Lite és Caffe 2).

Az egycsatornás memóriavezérlő LPDDR4X szabványú rendszermemóriát támogat, maximum 8 GB-is kapacitásig, a maximális effektív órajel pedig 1800 MHz lehet. Emellett a SoC kezeli még eMMC 5.1-es szabványt is.

A Mediatek jelentősen javított az integrált ISP-n, azaz jelfeldolgozó processzoron, amely már 48 megapixeles kamerával is megbirkóznak, vagy két kamera esetén 16 és 16 megapixel jöhet szóba. Az integrált 4G/LTE modem természetesen adott, míg a teljes chipset tekintetében van lehetőség az IEEE 802.11ac-s Wi-Fi és a Bluetooth 5.0 támogatására is.

A Helio P65 az elődhöz hasonlóan továbbra is a TSMC 12 nm-es FinFET node-ján készül, ami gyártási költségek, illetve a tranzisztorsűrűség szempontjából is egy igen kellemes megoldás. A MediaTek természetesen már várja az érdeklődők jelentkezését.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés