Saját fejlesztésű NPU-t kapott a Kirin 810-es SoC

A Huawei HiSilicon diviziója a Da Vinci névvel illetett dizájnnal tartaná meg az AI szegmensének trónját.

A Huawei a 2018-as IFA-n mutatta a HiSilicon divízió által tervezett Kirin 980-as rendszerchipet, amelynek most megérkezett a kisebb testvére, méghozzá Kirin 810 jelzéssel, ráadásul ez az új SoC is a TSMC 7 nm-es FF node-ján készül.

A Kirin 810 64 bites, ARMv8.2-A utasítás-architektúrájú processzormagokat használ, a nagyobbik testvértől már ismert a DynamIQ konfigurációval. Egészen konkrétan nyolc mag került a fejlesztésbe. Ebből hat darab az ARM Cortex-A55-ös IP-re alapoz, 1,88 GHz-es órajel, valamint egyenként 128 kB-os L2 gyorsítótár mellett. A gyorsabb klaszter két darab, 2,23 GHz-en ketyegő Cortex-A76-os magokat használ, és ezek L2 gyorsítótára 512 kB-os, továbbá van egy DSU (DynamIQ Shared Unit), ami tartalmazza az összes mag között megosztott L3 gyorsítótár, de ennek a kapacitása nem ismert.

Az IGP alapjait is az ARM szállítja, méghozzá a Mali-G52 személyében, amelyet MP6-os konfigurációban tálalt a Huawei, 820 MHz-es órajelen működtetve. A videók kódolását és dekódolását lehetővé tevő hardverről, illetve az ISP képességeiről még nincs igazán adat, de valószínűleg nincs nagy különbség a Kirin 980-hoz viszonyítva. A memóriavezérlő továbbra is az LPDDR4X szabványt kezeli maximum 2133 MHz-es effektív órajel mellett, memóriabusz pedig 64 bites. Maga a SoC támogatja az UFS 2.1-es szabványt is, illetve LTE modem is található benne.

A Kirin 810 igazán lényeges újítását az NPU jelenti, amely a nagyobb testvéréhez viszonyítva is lényeges előrelépésnek számít. A vállalat korábban a Cambricon-1A-s részegységét használta, de a HiSilicon divízió most egy saját dizájnt tervezett, amely a Da Vinci nevet viseli. Ez már egy tipikusan gépi tanulásra kialakított, FP16-os és Int8-as adattípusokat támogató tensorfeldolgozót használ, aminek a vállalat marketingesei a Rubik's Cube Quantitative Stereo Arithmetic Unit nevet adták, de inkább csak jól hangzik, a valósághoz azért nem sok köze van. A teljesítmény viszont nagyon ütős lehet, elvégre a tensor dizájnok tipikusan a mátrixszorzáshoz készülnek, és a gépi tanuláshoz kapcsolódó feladatok jelentős részét ez teszi ki.

A Kirin 810-es rendszerchip először a Huawei Nova 5-ben lesz elérhető, de csak Kínában.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés