Újrakezdi a kereskedelmi tárgyalásokat Kína és az USA

A két ország vezetője a kereskedelmi háború befagyasztása mellett döntött, ráadásul a Huawei is megmenekült.

Megegyezett egymással Kína és az USA, hogy befagyasztják az egymás elleni kereskedelmi háborút, miután Donald Trump, az Egyesült Államok és Xi Jinping, Kína elnöke eredményes tárgyalást folytatott egymással a Japánban tartott G20-as csúcstalálkozón.

Az Egyesült Államok vállalta, hogy nem vet ki további büntetővámokat, bár a meglévő behozatali tarifák érvényben maradnak, amíg ezekről részletesebben nem tárgyal a két ország.


(fotó: Reuters) [+]

Make America great again?

Az új egyezménnyel az USA konkrétan 300 milliárd dollár értékű kínai importot mentesít a tervezett behozatali tarifák alól, amelynek a bevezetése tovább rontotta volna a globális gazdaság lassulását. Végeredményben tehát ezzel a döntéssel az Egyesült Államok is jól jár, hiszen számos nehezen kezelhető közvetett tényezővel kellett volna szembenézni a Kínával folytatott kereskedelmi háború elmélyítése esetén.

Rendkívül furcsa döntés született azonban a Huawei esetében. Az említett céggel szemben az Egyesült Államok még május végén vezetett be szankciókat, amelyek életbe lépését három hónapra elnapolták. Jelenleg azonban úgy néz ki, hogy ezek életbe sem fognak lépni, Donald Trump konkrétan kijelentette, hogy az Egyesült Államokban bejegyzett vállalatok újra szabadon üzletelhetnek a kínai Huaweijel.

Make America not great, not terrible!

Felvetődik a kérdés, hogy ettől még a Huawei nemzetbiztonsági kockázatnak számít-e. Erre jelenleg nincs igazán válasz. Mint ismeretes a tiltás elsődleges indoka az volt, hogy a Huawei hálózati eszközeiben lényegesen több biztonsági rést lehet találni például a konkurens Cisco megoldásaihoz viszonyítva. Ugyan azt nem sikerült bebizonyítani, hogy Kína szándékosan rejti-e el ezeket a termékekben, vagy csupán az érintett gyártó végez hanyag munkát, de végeredményben a sebezhetőségek megléte önmagában probléma. Legalábbis az volt még tavasz végén, most valamiért nem az, és nem tudni, hogy mi változott.

Annyi biztos, hogy a bejelentések egyik fél részéről sem taglalják a Huawei eszközökben található biztonsági rések helyzetét. Elképzelhető persze, hogy az érintett cég megígérte az Egyesült Államoknak, hogy a jövőben jobban figyel majd a biztonságra, de erre vonatkozóan nem jelent meg hivatalos nyilatkozat, ahogy arról sem, hogy mi lesz kínai kiberbiztonsági törvénnyel, amellyel a kínai kormány kötelezheti a vállalatait arra, hogy az általuk kezelt adatokat a rendelkezésükre bocsássák.

Egyelőre tehát az USA és Kína kezdődő békülése több kérdést is felvet, arról a kósza elméletről nem is beszélve, amely szerint a Huawei csak egy eszköz lehetett az USA kezében, amivel Kínát meg tudják fogni gazdasági szempontból, hogy az Egyesült Államok számára előnyösebb kereskedelmi szerződések szülessenek. Ez ugye azért problémás álláspont, mert a biztonság egy olyan szempont, amiből nem szabadna engedni, de a Trump-adminisztráció számára lehet, hogy a gazdasági szempontok felülírják ezt a kérdést.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés