Teljesen mellőzné Kínát az 5G-s hálózatánál az USA

A Trump-adminisztráció egy olyan követlemény bevezetését fontolgatja, amely előírná a Kínán kívülről származó hálózati hardverek használatát.

A Wall Street Journal riportja szerint újabb tervvel támadná meg Kínát a Trump-adminisztráció, ugyanis jelenleg azon gondolkodnak, hogy bevezetnének egy igen szigorú követelményt az Egyesült Államokon belüli hálózatokra vonatkozóan. Konkrétan arról lenne szó, hogy a jövőben csak olyan eszközt lehetne használni, amely Kínán kívülről származik.

Ez persze még csak terv, de az Amerikai Egyesült Államok tisztviselői elkezdték felmérni, hogy egy ilyen követelmény miképpen lenne bevezethető, így folyamatosan tárgyalások folynak a távközlési berendezéseket gyártó cégekkel az átállás időigényéről, illetve a lehetséges hatásokról, és erre vonatkozóan októberben el is készül majd egy jelentés.

Mivel számos cég Kínán belül gyártat, így akármi is lesz a felmérések eredménye a terv tényleges bevezetése hónapokat, de leginkább éveket vehet igénybe. Itt azt kell figyelembe venni, hogy az érintett vállalatoknak legyen elég idejük Kínából elvinni a gyártást, így biztosítva azt, hogy továbbra is elérhessék az Egyesült Államok piacát.

Szintén kérdéses, hogy Kína mennyire erősen legyen szankcionálva. Többek között szó van arról, hogy lennének úgynevezett jóindulatú részekre vonatkozó engedélyek. Ide tartoznának az energiaátalakítók és a védőburkolatok, illetve azok a nyílt forrású kódok, amelyek kínai programozóktól származnak.

A cél egyértelműen az, hogy az Egyesült Államokban kiépülő 5G-s hálózat ne használjon Kínából származó, úgymond nemzetbiztonsági kockázatnak számító komponenseket. Itt viszont már nem egy-egy cég ellen harcolna az USA, hanem gyakorlatilag közvetlenül a kínai gyártás ellen.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés