Hama blog: íme, a Star-60 akciókamera

A Hama láthatóan komoly erőket mozgósított annak érdekében, hogy komoly pozíciókra tegyen szert a kisméretű kamkorderek piacán. A közelmúltban bemutattuk a Daytour 20 névre hallgató, akció-turista hibrid kamerát, de a vállalat azokra is gondolt, akik inkább egy hamisítatlan sportkamerára vágynak.

hama Star-60
hama Star-60 [+]

Kialakítás, kezelés

A szerényen csak Star-60 névre keresztelt eszköz kialakításában leginkább egy törpe méretűre zsugorított fényképezőgépre hasonlít. Tehát az objektív a frontfelületre került, a vezérlőgombok a tetején kaptak helyet, a mini USB, HDMI és AV csatlakozó az oldalára került, hoyg a microSD kártyaolvasó is, az akkumulátornak pedig a hátulján hoztak létre egy kis kuckót. A hat centiméter széles, 4,2 centiméter magas és legvastagabb pontján 5,8 centiméter mély termék készülékháza strapabíró gumiborítást kapott. Azért sportolás közben jobb beletenni átlátszó műanyagtokjába, hiszen ez amellett, hogy garantáltan megóvja az ütődésektől, még a port is távol tartja, és 60 méteres mélységig vízálló.

Hama Star-60 Hama Star-60
Hama Star-60 [+]

A hátuljára felpattintható egy kisméretű, 1,4 hüvelykes, színes LCD kijelző. Ez a kezelést jelentősen leegyszerűsíti, hisz a grafikus felület átlátható, a menürendszer felépítése logikus, így egyszerűen elérhetőek a kívánt paraméterek, funkciók. A képernyő mellett szintén az alapkiszerelés része egy csíptetővel ellátott távirányító is, amellyel akár 15 méteres távolságból elindítható és leállítható a felvétel. Ez igen hasznos, ha az eszközt sisakra vagy sílécre, esetleg szörfdeszkára applikálta tulajdonosa, hiszen ilyenkor elég nehézkes és kényelmetlen a kamerán elhelyezett gombokat nyomogatni.

Hama Star-60 Hama Star-60
Hama Star-60 [+]

A dobozát egyébként megtömték egy csomó különféle kiegészítővel, amelyek segítségével könnyedén felerősíthető sisakra, biciklikormányra, snowboardra vagy akár egy autó műszerfalára is a kamera. Nem spórolták ki mellőle a megjelenítő eszközökkel való összeköttetést biztosító AV kábelt és az adatok átvitelére, valamint az akkumulátor feltöltésére szolgáló USB kábelt sem. Akksija egyébként 2,5 órányi működésre elegendő energiát biztosít számára, ami ebben a termékkategóriában egész jó értéknek számít.

Videók és fotók

A 1/2.5" típusú CMOS érzékelővel biztosítja Full HD felbontású videók rögzítését, azonban ilyenkor be kell érni másodpercenként harminc képkockás rögzítési sebességgel. Ha valaki turistakamerakéknt használja, ez az érték teljesen elegendő, azonban gyors mozgások esetén, tehát mondjuk motorozás, síelés vagy szörfözés során előfordulhat, hogy már nem elég. Ilyenkor jöhet jól a HD vagy 720p (1280x720 képpont) mód, mert így másodpercenként 60 képkockával számolhatunk.


[+]

Annyi más hasonló termékhez hasonlóan a képstabilizációs technológia innen is kimaradt (sokak szerint ennek használata egyébként is szentségtörés ilyen típusú felvételek készítése közben), ám nem is hiányzik annyira, ha valahova sikerül masszívan felerősíteni. Sötétben nem teljesít túl jól, de ez a kategória sajátossága, viszont már átlagos fényviszonyok mellett is használható anyagok készíthetőek a segítségével.

Beépített mikrofonja – sok más eszközzel ellentétben – még akkor is jól működik, ha a termék a védőtokban rejtőzik, azaz magyarul a környezeti zajok is viszonylag hallatszódnak. Egyébként, ha minden kötél szakad, pusztán hangrögzítésre is alkalmas, tehát diktafonként is funkcionálhat. Természeten módot ad állóképek elkészítésére is, akár 3200x2400 pixel felbontású fotók lőhetőek segítségével. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy ez nem fényképezőgép, tehát aki az azoknál megszokott funkciógazdagságra és beállítási lehetőségek garmadájára számít, annak csalódnia kell majd.

Értékelés

Túlzás lenne azt állítani, hogy a Hama Star-60 lenne az akciókamerák királya, hiszen azért a termékkategória csúcsmodelljeitől elmarad, viszont azt nem szabad elfelejteni, hogy azok nagyjából ennek a triplájába kerülnek. Ráadásul 55 000 forintért a felhasználó kap egy színes LCD kijelzőt, a szükséges kábeleket, és egy csomó kiegészítőt, melyekkel mindenféle felületre rögzítheti az eszközt. (Szemfülesebbek 50 ezer forint alatt is megkaphatják egyes helyeken.)

Ideális körülmények között egész jó kis felvételek készíthetőek a segítségével, legyen szó mozgó- vagy állóképekről akár. Kezelése a már említett LCD képernyőnek és a távirányítónak köszönhetően pofonegyszerű, akkumulátorának 2,5 órás üzemidejét pedig még jó néhány magasabb kategóriás vetélytársa is megirigyelheti. A gumiborításnak és a toknak köszönhetően a kiképzést is jól bírja, így nem igazán kell aggódni átlagos használat közben amiatt, hogy valami baja esik. Ráadásul kis méreténél, könnyű súlyánál fogva gond nélkül zsebrevágható, így turistakameraként is simán bevethető.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Hama

Azóta történt

Előzmények