Egekben a VGA-k ára, a gyártók tehetetlenek

A kereskedőknek ráadásul jó is ez, hiszen magas profittal adhatják a hivatalos csatornákon beszerzett kártyákat.

A játékosok számára a kriptovaluta-bányászat talán még soha nem volt ennyire tetten érhető, hiszen egekbe szállt a VGA-k ára, ami ellen nagyon nehéz védekezni. Persze a gyártók próbálnak tenni ellene, többek között az NVIDIA nemrég megkérte a kereskedőket, hogy csak a játékosoknak adják el a VGA-it, de könnyen kitalálható, hogy ez mennyit fog érni a gyakorlatban.

A boltok számára ez a helyzet nagyon is kedvező. A listaárhoz mérve a rendkívül magas profitot nem a gyártók teszik zsebre, hanem a kereskedőpartnereik, és ők nyilván nem fogják teljesíteni az olyan kéréseket, amelyek a jelenlegi rendkívül kellemes hasznot biztosító helyzeten változtat. A VGA-kat ugyanis még ezeken a magas árakon is megveszik, igaz a vásárlók többsége már nem játékos, de ez a kereskedőket egyáltalán nem érdekli, amíg a kialakult szituációból nyerészkedni tudnak, és akár 50-90%-os haszonkulccsal is eladhatók a termékek.

Sajnos lényegi megoldás nincs a helyzetre. Bár sok játékos a kriptovaluta-bányászat szoftveres oldalon történű korlátozását tartaná ideálisnak, a helyzet közel sem ilyen egyszerű. Amikor az AMD és az NVIDIA ezekre támogatást ír, akkor igazából nem magát a bányászatot, hanem a blokklánc technológiát célozzák. Itt gyakorlatilag folyamatosan növekvő, adatblokkokból álló listás nyilvántartásról van szó, amely hamisítást és módosítást kizáró, elosztott adatbázisként létezik. A kriptovaluták bányászata gyakorlatilag erre épül, de nagyon fontos, hogy ha ebben az AMD és az NVIDIA nem is lát akkora jövőt (mint az a rengeteg vásárló, akik tonnaszámra veszik a VGA-kat hozzá), maga a blokklánc nem csak erről szól.

Jelenleg blokklánc technológia előnyeit rengeteg más felhasználási területen is vizsgálják, amelyek még kiépülőben vannak, de nagyon ígéretesek. Például az üzleti szektorban a jövő szerződéseit tárolhatja ez a rendszer, ugyanis a cégeknek számos munkájuk adódik abból, hogy a partnereikkel kötött szerződéseket egyedileg ellenőrizzék. Itt arra kell gondolni, hogy teljesültek-e a feltételek, ezen belül is időben kész lett-e az igényelt beruházás, vagy megtörtént-e a fizetés. Ezek az ellenőrzések időigényesek és költségesek, mert a nagyobb cégeknél rengeteg szerződést kell folyamatosan monitorozni, de a blokklánc technológiával a követeléskezelés automatizálható lenne, ráadásul biztonságos módon.

Hasonlóan értékes lehet a blokklánc az egészségügynek, ahol tipikus probléma szokott lenni az egyes szervezeti egységek széttagolása. Ezáltal egy páciensről a különálló kórházi egységeknek, az egyes laboratóriumoknak, vagy éppen a gyógyszertáraknak eltérő adatbázisuk van. Persze technikailag az adatok beszerzése így is lehetséges, de időigényesnek mondható folyamatról van szó, így manapság egyre több országban vizsgálják a blokklánc technológia bevethetőségét, amely ezt a problémát felszámolja, és biztonságos módon tenné lehetővé minden szervezeti egység számára a páciens teljes kórtörténetét, akár a távoli patikákban megvásárolt gyógyszerekig lebontva. Ráadásul ez nem is valami utópisztikus irány, például az Egyesült Királyságban már működik.

Persze a két példával csak a felszínt kapargatjuk, az említett technológia sokkal több iparágat forradalmasíthat, és nem véletlen, hogy az AMD a Radeon Vega Frontier Edition-höz kiadott egy olyan meghajtót, amely opcionálisan aktiválható optimalizálást tartalmaz a fentiekre. Utóbbi ráadásul az alapértelmezett működési módhoz képest bő 60%-kal növeli a teljesítményt.

A blokklánc tehát nem egyenlő a kriptovaluta-bányászattal. Utóbbi a szükséges rossz, ami egyáltalán nem érdekli a gyártókat, viszont magából a technológiából, számos fontos üzleti területen, dollármilliárdokat termelő piacok nőhetnek ki. És ez most történik, vagyis most kell ott lenni a rendszert megalapozó hardverekkel és szoftverekkel. Ha egy cég elkezdené korlátozni a blokkláncra vonatkozó végrehajtási sebességet az érkező meghajtókban, akkor azzal ugyan a játékosoknak jót tenne, de kilőné magát egy kialakuló, rendkívül zsíros üzleti irányból. Nem beszélve arról, hogy a kriptovaluta-bányászok továbbra is használnák a régebbi eszközillesztőkkel a hardvereket, vagyis a limitációk nem sokat érnének.

A jelenlegi helyzetben sajnos egyelőre mindenki csak nyelni tud egy nagyot. Az AMD és az NVIDIA nem akarja növelni a gyártókapacitást, mert nem hisznek a kriptovaluták jövőjében, így félnek, hogy a nyakukon marad a legyártott hardver, de a blokklánc technológiában mindkét cég nagy lehetőséget lát, így az erre épülő iparági reformokban már érdekeltek. Utóbbi miatt a szoftveres támogatást sem tudják a bányászat alól kihúzni, mert azzal lemondanak a potenciálisan nagyra növő zsíros piacokról. Ráadásul az AMD és az NVIDIA számára is kellemes, ha mindent eladnak. Persze a sajtóban lehet nyilatkozni, hogy szóltak a kereskedőknek, mert a játékosok számítanak, és csak nekik készülnek ezek a hardverek, ám ez nem több szimpla kommunikációnál. A valódi cégérdekek pont ellentétesek, de azt ugye nem mondhatják, hogy minden úgy van jól, ahogy van.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés