A Samsung is piacra dobja energiatakarékos merevlemezeit

A Western Digital és a Hitachi után a Samsung is újra alkalmazza a percenkénti 5400-as fordulatszámot 3,5 hüvelykes merevlemezeinél. A cél a jó ideje megszokott 7200-as meghajtókénál kisebb fogyasztás elérése – ennek megfelelően az új modellek EcoGreen néven sorakoznak fel a hagyományos Spinpoint szériák mellé. Mivel a kisebb fordulatszám valamivel lomhább adathozzáférést eredményez, ezért a gyártó a nagy teljesítményt nem igénylő (például irodai) alkalmazásokon kívül elsősorban olyan terepre szánja az EcoGreen merevlemezeket, ahol nagyobb összefüggő adatfolyamok kezelésére van szükség – tipikusan ilyen a videorögzítés, legyen szó akár megfigyelőkamerákhoz kapcsolt tárolóegységekről, akár otthoni szórakoztatóelektronikai berendezésekről, amelyeknél a fogyasztás (és részint az üzemzaj is) kiemelt szempont.

Samsung EcoGreen F1

A Samsung egyszerre vezeti be asztali gépekbe szánt (DT), illetve szórakoztatóelektronikai készülékekbe illő (CE) EcoGreen F1 meghajtóit. Mindkét széria 250, 320, 500, 640, 750 és 1000 GB kapacitású változatokban érkezik, a két legnagyobb típus 32 MB, a kisebbek 16 MB puffert kapnak, interfészük egységesen 3 Gbps-os SATA, átlagos keresési idejük 8,9 ms. A DT és CE változatok között csak árnyalatnyi különbségek vannak, például utóbbiak bekapcsolás után 2 másodperccel hosszabb időt igényelnek a felpörgéshez, cserébe kevésbé „rántják meg” a tápegységet, ilyenkor 2 helyett 1,8 amper a maximális áramfelvételük.

A gyártó – legalábbis a nagyobb kapacitású winchesterekben – 334 GB-os lemeztányérokat alkalmaz, ami a mechanikai szerkezet egyszerűsítését segíti, az 1 terabájtos kivitelhez is csak három tányér szükséges. Ez a modell egyébként a Samsung állítása szerint feleannyit fogyaszt, mint az ugyanekkora tárhellyel szolgáló, de 7200 rpm fordulatú Spinpoint F1. Az 1 terabájtos EcoGreen F1 DT forgalmazása még a második negyedévben elindul, ajánlott ára 199 dollár.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés