Nem fog kockáztatni a 7 nm-rel az Intel

A Sapphire Rapids kódnevű lapkával jön a váltás, viszont biztosra kell menni, így az említett fejlesztés nem kap új processzormagot.

Az Intel még május elején jelentette be, hogy már 2021-ben bevetnék a 7 nm-es node-ot, amely így gyorsan le tudná váltani a félresikerült 10 nm-es technológiájukat. Utóbbit eléggé át kellett dolgozni ahhoz, hogy egyáltalán lapkákat lehessen rajta gyártani, így a harmadik generációs opcióval készül majd az Ice Lake, amely sok év után tényleg új processzormagot kap a Sunny Cove személyében, és nem mellesleg az IGP is megújul.

Az előző év végén azonban elárulta a cég, hogy három processzormag is készül már. Nyilván ebből az egyik a már említett Sunny Cove, de utána érkezik a Willow Cove, amely például a 10 nm-es node-on készülő, Tiger Lake kódnevű lapkában kap helyet, és ezt követi majd a Golden Cove.

A legfontosabb fejlesztés a gyártóknak leadott friss adatok szerint a Willow Cove lesz, ez ugyanis nem csak 10 nm-re készül el, hanem 7 nm-es node-ra is. Ebből a szempontból az Intel gyakorlatilag a lehető legkisebb kockázatokat vállalja fel. Persze sietni kell a fejlesztésekkel, hiszen az AMD nagyon beindult, és 2021-ben már minimum a negyedik generációs Zent fogják piacra dobni, de gondot jelent, hogy az Intelnek nem fér már bele még egy, 10 nm-hez hasonló kisiklás, így az első 7 nm-es szerverprocesszoruk, vagyis a Sapphire Rapids Willow Cove magokkal lesz felvértezve.

Az elérhetőség tekintetében a Sapphire Rapids szállítása a kiemelt ügyfeleknek másfél év múlva kezdődik meg, a tényleges kereskedelmi startra pedig a 2021-es esztendő nyarán kerülhet sor.

A Golden Cove kódnevű processzormag majd a Granite Rapids kódnevű, szintén szerverpiacra szánt lapkában fog bemutatkozni, méghozzá valamikor 2022-ben. Ez a fejlesztési modell már hasonlít a régi tick-tockhoz, amikor a gyártástechnológia leváltásánál megmaradt egy jól ismert hardverdizájn, majd amikor már volt tapasztalat az adott node-ról, akkor jött az architektúrára vonatkozó fejlesztés. A különbség annyi, hogy az Intel mostantól a szerverpiacon fogja először alkalmazni az új gyártástechnológiákat, majd ezt követi a mobil, legkésőbb pedig az asztali piac. Utóbbival egyébként azért bánik nagyon mostohán az Intel, mert a mobil processzorokkal az asztali termékskála egy igen értékes részét le lehet fedni, hiszen egyre többen szeretnének alacsony fogyasztású, méretben aprócska PC-t, vagy akár egybegépet, azaz a tipikusan asztali szintre tervezett processzorok piaca már nem akkora, hogy ezeket érdemes legyen a mobil platformok elé helyezni.

Az útitervekben egyébként feltűnt egy Ocean Cove kódnevű mag is, ami valószínűleg a Golden Cove-ot fogja követni, és ennél többet nem is tudni róla.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés