A Microsoftnak hatalmában áll az Xbox One-ok inaktiválása

A konzolok esetében tudni lehet, hogy az adott gyártó sosem szereti, ha egy béta programot tesztelő személy valamilyen fontos anyagot tesz közzé az internetet, vagy esetleg valamilyen módon megpróbálja kijátszani a konzol aktiválásakor amúgy elfogadott szabályokat. Azt már tudjuk, hogy a szolgáltatás üzemeltetőinek hatalmában áll bizonyos felhasználói fiókokat ideiglenesen vagy végérvényesen letiltani, ami senkinek sem lehet sokkoló információ az internet világában. Ezzel számos cég él is, ha valaki vétett a rendszer ellen.

Az Xbox One felett azonban úgy néz ki, hogy a Microsoftnak jóval nagyobb hatalma van. A cég képes hozzáférni akármelyik, internetre csatlakoztatott konzolhoz távoli hozzáféréssel, és képesek azt ideiglenesen vagy végérvényesen működésképtelenné tenni.

Ez egy olyan információ, amit eddig nem tudhattunk, de a Microsoft visszakereste azokat a felelősöket, akik a Gears Of War újra kiadásáról képi bizonyítékokat szivárogtattak ki, és bizonyos ideig nem csak az Xbox profiljukat tiltották le, hanem üzemképtelenné tették a használt konzolokat. Arról nincs információ, hogy ez a büntetés meddig szól, de az biztos, hogy ideiglenes szankcióról van szó.

A Microsoftnak tehát hatalmában áll bármilyen, internetre csatlakozó Xbox One konzolt inaktiválni, ami után a felhasználó egyszerűen nem használhatja tovább a készüléket, amíg a tiltás ideje le nem telik. Persze ehhez a büntetéshez tényleg komolyan szabályszegésre van szükség, és vélhetőleg ezért nem találkoztunk még ilyen esettel, mert készülő programról, titoktartási nyilatkozat mellett, konkrét képi anyagot még senki sem szivárogtatott ki. A konzolok inaktiválását egyébként a Microsoft csak a legsúlyosabb szabálysértési esetekben alkalmazza, tehát a szabályokat betartó felhasználókkal ilyen nem történhet meg.

Valószínű egyébként, hogy bizonyos termékek fölött más cégnek is van ilyen hatalma, hiszen a távoli hozzáférés az internetre kötött gépek világában ma már alapvető lehetőségnek számít.

Előzmények

Hirdetés