Hamarosan Magyarországra is megérkezik az Edge és az X100e

Ugyan már adtunk hírt a Lenovo eddigiektől gyökeresen eltérő notebookjairól, amelyeket Edge és  X100e néven mutatott be, ám a modellek hazai megjelenésére eddig nem került sor. Az új készülékeken keresztül egy új vásárlóréteg ismerkedhet meg a hagyományosan jó ThinkPad-minőséggel – egy kicsit más csomagolásban.

Az Edge esetében elmondhatjuk, hogy az alma bizony messze esett a fájától. Az első látásra is különlegesnek tűnő készülék nem cáfol rá a megérzésekre: teljesen máshogy néz ki, mint a közkedvelt ThinkPad széria eddigi modelljei. Ennek természetesen oka van. A sorozat eddigi tagjaival főleg az üzleti szférát célozták meg, az ehhez illő kinézettel, terméktámogatással és minőséggel. Az Edge-dzsel tulajdonképpen új kategória született, hiszen a készülék megtartotta a termékcsaládra jellemző pozitív tulajdonságokat, ugyanúgy kiváló az összeszerelési minősége, vonatkozik rá a bárhonnan elérhető világgarancia, viszont nagytestvéreinél jóval olcsóbb áron kínálják, és az egyéni felhasználók mellett elsősorban kis- és középvállalatoknak ajánlják.

Edge
Edge

Az új géppel egy új termékcsoport született, a belépő szintű ThinkPadeké. Ez részben a külső kialakításában mutatkozik meg: az Edge szakított az eddigi hagyományokkal, a fekete külső másik színnel, egy ezüstcsíkkal bővül, az élek lekerekítettek, a 13,3 colos monitor (ami 16:9 képarányú és 1366x768 pixeles) kávája sokkal szélesebb, mint az eddigi modelleké, a tapipad pedig óriásira nőtt. A kijelző és a burkolat fényes borítást kapott. Tehát a notebook teljesen máshogy néz ki, mint az eddigi, jól megszokott, szögletes, matt modellek, fiatalosabb lett.

Edge
Edge

A belső tulajdonságok is mások, mint amit megszokhattunk. A proceszorok az Intel CULV, vagy az AMD Turion Neo és Athlon Neo CPU-i közül kerülhetnek ki, a chipkészlet az előbbieknél a GS45, utóbbiaknál az M780G lehet. Az akkumulátoros üzemidő elérheti akár az öt órát, és a készülékek megfelelnek az Energy Star, illetve az EPEAT Gold szabvány előírásainak is. Az áttervezett belső és (elsőre talán szokatlannak tűnő) külső egy óriási előnnyel jár: a magyarországon áprilistól kapható gépek ára nagyobb testvéreikhez képest meglepően alacsony: az új Edge-ekhez már 169 990 forintos kezdőáron hozzá lehet jutni, így szélesebb réteg számára lesznek elérhetők a ThinkPad gépek.

Edge
Edge

Az X100e az Edge-hez hasonlóan híd szerepet tölt be, csak épp nem az üzleti és konzumer notebookok, hanem a netbookok és a szubnotebookok közt – tehát nagyjából az IdeaPadek és az X-széria modelljei között helyezkedik el. Ha röviden jellemezni kellene ezt az apró masinát, talán az üzleti netbook a legmegfelelőbb kifejezés. Az új kategória megteremtése persze teljesen logikus lépés, hiszen nagyon sokaknak lenne szükségük a netbookok nyújtotta extra mobilitásra, ám a jelenlegi készülékek szolgáltatásai sokszor nem elegendők a kompromisszumok nélküli használathoz.

X100e
X100e

Az X100e kinézetében is tükrözi ezt a kettősséget. Egyrészt „netbookos színeket” kapott, azaz a fekete mellett fehérben és pirosban is elérhető, másrészt az anyag- és összerelési minősége messze meghaladja egy átlagos netbookét. A 11,6 colos, 1366x768 pixeles monitor is matt, ami meglehetősen ritka ebben a kategóriában. Nem hiányzik a megszokott pöcökegér sem, amit tapipad egészít ki. Az X100e-be az AMD Athlon Neo vagy Turion Neo processzorai kerülhetnek – jelenleg. A jövőben ugyanis elérhetők lesznek inteles változatok, ami még izgalmasabbá teheti a kis gépeket. Az 1,3 kg-os apróságok ára is a két kategória közé kerül: az X100e-k nagyjából 150 000 forintos kezdőárról indulnak, de meg kell jegyezni, hogy Magyarországon egyelőre nem kerülnek kiskereskedelmi forgalomba. Persze ez nem jelenti azt, hogy akár néhány hónap múlva ne találkozhatnánk velük az üzletekben.

X100e
X100e

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés