Újabb Sony és Lenovo notebookok jönnek áprilisban

A Sony elsősorban a könnyed, fiatalos megjelenést tartotta fontosnak a VAIO E sorozat modelljeinek megtervezésénél, így nem csoda, hogy a notebookok a klasszikusabbnak számító fekete és fehér mellett világoskék, fűzöld, valamint rózsaszín árnyalatban is elérhetők lesznek. A 15,5 colos változat már korábban bemutatkozott, erről mi is beszámoltunk. Most azonban 14, illetve 17 hüvelykes kijelzővel ellátott modellek érkeznek, azaz mindenféle méretkategóriában elérhetővé válnak a VAIO E laptopok.

Sony VAIO E
Sony VAIO E

Processzorként az Intel Core i3-as és Core i5-ös CPU-i dolgozhatnak bennük, és felszerelték őket diszkrét grafikus kártyával is, a Radeon HD 5000 szériából lehet válogatni. 4 GB RAM, 500 GB-os winchester és DVD-író egészíti ki a felszereltséget, és a gépek 802.11b/g/n szabványú Wi-Fi, illetve Bluetooth modul segítségével tudnak kapcsolódni a vezeték nélküli hálózatokhoz. A notebookokon webkamera és kártyaolvasó is helyet kapott, az USB-k, illetve a D-Sub porton kívül pedig HDMI is található rajtuk. A 14 hüvelykes verziót 1600x900, a 17 colost Full HD, 1920x1080 pixeles kijelzővel látták el, és az utóbbiban egy második winchester is elhelyezhető, a DVD-író pedig akár Blu-ray-olvasóra is cserélhető benne. A nagyobbik laptop a napokban elérhető lesz, a kisebbik pedig áprilisban kerülhet a boltok polcaira, az árukról egyelőre még nincs információ.

A Lenovo inkább a ThinkPad gépek népszerűségére épít az Edge szériánál. Az „eredeti”, 13,3 hüvlykes készüléket már bemutattuk, most pedig megérkezni látszanak a nagyobb, 14 és 15 colos notebookok is. Az Edge-ekkel gyakorlatilag egy új kategória született, a belépő szintű ThinkPadeké, amiket a konzumer és üzleti laptopok közé pozicionáltak. Ez azt jelenti, hogy az áruk jóval kedvezőbb, mint a csúcsszériák modelljeié, de a terméktámogatásuk, felépítésük nagyon hasonló. Ezzel a kis- és középvállalkozások is könnyebben hozzá tudnak jutni a ThinkPad minőséghez, és a notebookok népszerűek is lettek. Olyannyira, hogy határozott igény mutatkozott a nagyobb gépek után, amik most meg is érkeztek. A 14, illetve 15 colos, 1366x768 pixeles, LED háttérvilágítású kijelzővel rendelkező Edge-ek felszereltsége kicsit más, mint az elődmodellé, még szélesebben konfigurálhatók.

Meghízott az Edge (forrás: Engadget)
Meghízott az Edge (forrás: Engadget)

Ez azt jelenti, hogy az Intel Celeron mellett akár Core i3 vagy Core i5 processzor is választható hozzájuk, és többféle diszkrét videokártyával rendelhetők. A merevlemez akár 7200 rpm-es is lehet, és a memória akár 8 GB-ig is bővíthető. Szerencsére megmaradtak az előd pozitívumai, így a cseppálló billentyűzet és az óriási touchpad (és természetesen a ThinkPadek elmaradhatatlan pöcökegere), de az új gépekre többek között került HDMI csatlakozó is, és akár Blu-ray-olvasóval is rendelhetők. A notebookokba a Bluetooth és Wi-Fi mellé HSPA és GPS modul is rendelhető. Az új Edge-ek áprilisban kerülhetnek forgalomba, a kezdőáruk 599 dollár lesz, ami a választott konfiguráció függvényében természetesen emelkedhet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés