Külön GeForce-ot kapnak a kínai internetkávézók

Lényegében egy 6 GB-os GeForce GTX 1060-ról lesz szó, csak egy memórialapkát levesznek a nyomtatott áramköri lapról.

A kínai EXPreview weboldalon tegnap jelent meg a hír, hogy az NVIDIA a kínai internetkávézók számára külön GeForce-ot tervezett. Ezt más formában nem lehet majd elérni, így a végfelhasználók számára leginkább érdekességként fogható fel, bár az kétségtelen tény, hogy a kínai gyárakból esetenként kijuthatnak a termékek, és a hivatalos csatornákat megkerülve, akár az árérzékeny kelet-európai országokba is betörhetnek egy kisebb "zacskós" kivitelű készlettel.

Az 5 GB-os GeForce GTX 1060 lapkaverziója
Az 5 GB-os GeForce GTX 1060 lapkaverziója (forrás: EXPReview)

Az új VGA egyébként a 6 GB-os GeForce GTX 1060-ra hasonlít, a különbség csupán annyi, hogy a nyomtatott áramköri lapra hat helyett öt memórialapka kerül. Ez azt jelenti, hogy a GDDR5 szabványú fedélzeti tár kapacitása 5 GB-ra csökken, illetve a 192 bites memóriabusz helyett is be kell érni 160 bitessel. A shader processzorok száma nem változik, vagyis marad 1280, viszont az órajelekről még nincs pontos adat, de kínai internetkávézók piacán elsődlegesen a fogyasztás számít, tehát minden bizonnyal úgy lesznek paraméterezve ezek a VGA-k, hogy ebből a szempontból jól teljesítsenek, amellett persze, hogy teljesítmény is van mögöttük. Emiatt nagyon magas órajelekre nem érdemes majd számítani.

Technikailag az 5 GB-os GeForce GTX 1060 tökéletesen alkalmas lehet a kínai internetkávézók lefedésére, elvégre a megalkotásánál csak az említett célpiac számított, ami ugyan szokatlan megközelítés, de a verseny élesedése miatt úgy látszik, ma már nem elég jók az általánosan tervezett hardverek a szóban forgó szegmensre. Bőven elképzelhető az is, hogy a termék egyfajta gyors reakció a Radeon Software Adrenalin Edition egyik újítására, ugyanis az AMD szóvivője a meghajtó bemutatóján külön kiemelte, hogy az új, minden programban működő Chill funkcióval megvan az eszközük, amivel letámadhatják a kínai internetkávézókat. Ezt az NVIDIA sem veheti félvállról, mivel a Radeon Chill jelentős mennyiségű energiát képes spórolni, miközben a kapott élmény tekintetében nem rendelkezik hátránnyal. Ráadásul már ősz óta nyílt titok volt, hogy frissül a rendszer, ami ellen az NVIDIA védekezhetne egy ugyanilyen szoftveres megoldással, de maga a Chill hat év alatt jutott el oda, hogy aktiválni lehet minden elterjedt API-n futó játékban, ami jelzi, hogy mennyire komplex megoldásról van szó, és nem lehet csak úgy pillanatok alatt lemásolni. Rövidebb távon tehát az a legcélszerűbb stratégia, ha a zöldek a kínai internetkávézók aktuális igényeit felmérve, konkrétan nekik tervezett hardverrel kezdik el bombázni a piacot.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés