Hirdetés

Íme, a digitális, egypixeles 3D kamera

Hirdetés

A Glasgow-i Egyetem kutatói olyan kamerarendszert fejlesztettek ki, amely szemben az összes többi 3D-s kamerával nem milliónyi, hanem csupán egyetlen egy pixelt használ – az új készülék így nem csak kisebb, hanem sokkal olcsóbb is lehet társainál. A berendezés szuperképességei közt szerepel továbbá a látható fényspektrumon túli fényérzékenység is.

Persze, azért a képlet nem ilyen egyszerű: a „Glasgow Camera” egyelőre biztosan nem fogja leváltani sem a mobiltelefonokban található részegységet, sem a kompakt fényképezőgépeket, ugyanis a labortermék egyelőre külső számítógépet és világítórendszert igényel a működéséhez. A kutatómérnökök felépítménye összesen négy kamerát használ a képrögzítéshez, ahol a témát külön világítórendszerrel világosítják. Fényképezéskor a négy, egyenként egypixeles kamerát a tárgy köré rendezik, majd azt a vakukkal úgy világítják meg, hogy egyfajta fekete-fehér, a keresztrejtvényre hasonlító (persze, sokkal sűrűbb) mintázat vetüljön. A mintázat fehér felületeinek fényvisszaverődéseit rögzítik a kamerák: ezek minél sűrűbben fedik egymást, annál több, intenzívebb fény reflektálódik az érzékelőkre.

Miután a szenzorok befejezték a visszaverődő fény intenzitásának rögzítését, az adatokat egy számítógép felé küldik, ahol ezekből a számhalmazokból egy algoritmus 2D-s képet farag. A térbeli felvétel összeállításához az egyes kamerák képeit összeadják, így lesz mélysége a fotónak. Ez az eljárás egyébként a „Shape from Shade”, avagy „árnyékból alak” néven is ismert.

 

Az átlagos, több megapixeles 3D kamerarendszernek nagyon pontos kalibrációra van szüksége ahhoz, hogy a 2D-s felvételekből térhatásút készíthessen, míg az egypixeles rendszer esetén ez szükségtelen, az eredmény pedig hasonlóan pontos és a folyamat pár másodperc alatt le is zajlik. Az egypixeles kamera ráadásul képes a látható fénytartományon kívüli spektrum érzékelésére is, ami a kutatók véleménye szerint alkalmassá teheti például egészségügyi alkalmazásra, vagy akár elősegítheti az olaj utáni kutatást a földalatti szökőgázok felderítésében.

A glasgow-i csapat külön kiemelte a rendszer alacsony költségeit: míg egy hagyományos 3D-s berendezés több tízezer dollárba kerülhet, addig az ő fejlesztésük kijön pár „zöldhasúból”. A jelenlegi felállásban nem mobilis a készülékük, de úgy vélik, a hordozható változat „igen könnyen” megvalósítható.

Hirdetés

Azóta történt

Hirdetés