25 dolláros málnakamerával fotóztak az űr pereméről

A Raspberry Pi új kameramodulja lassan a boltokba is megérkezik, tehát sokféle érdekes bevetésnek lehetünk majd szemtanúi. Az egyszerűen programozható szett már most is lélegzetelállító dolgokat produkál: Dave Akerman például úgy döntött, hogy felküldi a „málnát” az űr peremére egy ballonnal, hogy onnan fényképeket készítsen Földünkről. A projekt tavaly májusban indult, amikor Akerman megépítette a nyomkövető részét készülékének, amihez anno még a gyártás előtti kameramodul-változatot használhatta. A teljes rendszer végül egy Raspberry logót utánzó habszivacs formába került, ami amellett, hogy könnyű, még valamelyest meg is védi az „agyat” a kisebb ütésektől.

Dave Akerman saját magassági rekordja jelenleg 40,35 km – ezt szerette volna most megdönteni, ezért annyi súlyfölösleget faragott le a teljes berendezésről, amennyit csak lehetett.

Hirdetés

Az ilyen jellegű fényképészetnél az egyik legnagyobb kihívást a komponálás és a kioldás jelenti, hiszen a felszállás közben a turbulenciák miatt össze-vissza pörög a kamera. Ezért az agy úgy lett beprogramozva, hogy automatikusan felismerje a fekete képkockákat (melyek az űrről készültek és a nagy semmin kívül, nos, semmi érdekeset nem tartalmaznak); percenként egyébként egy-egy felvétel készül a hosszú és magányos útról. A fénymérés mátrix módban történik, így túlnyomórészt sikerül elkerülni a nagyon alul-, vagy túlexponált képeket.

Múlt hétvégén, a rendszer többszörös, gondos átvizsgálása után, Akerman útjára engedte a ballont a málnakamerával. A mátrix mérés szerencsére jól működött, a rendszerbe iktatott két külön adó-vevő pedig rendre visszasugározta a Földre az elkészített fotókat. Több európai helyszínen is képesek voltak a beavatottak fogadni a jeleket, mint például Írországban, Hollandiában és Franciaországban. Az egyes csatornán az alacsony felbontású, míg a kettesen a nagyobb felbontású képek érkeztek.

A rendszer nyomkövetője szintén jelesre vizsgázott, aminek köszönhetően nem csak a repülési útvonalat lehetett később rekonstruálni, hanem meg is találták a leszállt egységet.

Az eredeti felbontású fényképeket a málnakamera saját SD kártyájára mentette, melyek megtekinthetőek Dave Akerman blogján, errefelé.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés