IFA 2012: impozáns a HSA alapítvány jövőképe

Az elmúlt héten számoltunk be arról, hogy Samsung és a Vivante beszállt a HSA alapítványba. Előbbi cég úgynevezett alapító rangot szerzett, vagyis legmagasabb jogkörbe került az AMD, az ARM, az Imagination Technologies, a MediaTek és a Texas Instruments mellett. A Vivante jogköre már alacsonyabb, így ők csak társulnak az alapítványhoz, így a marketingtevékenység ellátása mellett használhatják a HSA infrastruktúrát, de nem szólhatnak bele a specifikációk kialakításába, valamint nem részei a technikai munkacsoportnak. Ezzel a ranggal persze a Vivante megússza nagyon csekély anyagi támogatással is, míg az alapító jogkörrel rendelkező cégek komoly részt vállalnak az alapítvány pénzügyi stabilitásában. A számok szempontjából itt nincs túl nagy titok, vagyis amíg a Vivante évi 1000 dollárt fizet, addig a többiek 125 000-et.


[+]

A HSA alapítvány tagjai persze az IFA-n is képviseltették magukat, és a nyitóbeszéd után rögtön tartottak egy előadást, melyben felvázolták a heterogén éra jövőképét. A prezentációt Phil Rogers tartotta, aki az alapítvány elnöki posztját tölti be, így tekinthető a tagok szóvivőjének. Az előadás fő témája egy olyan jövőkép volt, ami elméletben már jelen van, de a gyakorlatban még problémás területekként jellemezhetők. Az ultramobil eszközök térnyerésével a legnagyobb fejlődés előtt a gesztus-, hang- és mozgásfelismeréssel kapcsolatos területek állnak. A Google Voice és az Apple Siri a hang-, pontosabban a beszédfelismerésre már élő példák, és a rendelkezésre álló rendkívül korlátozott számítási kapacitás mellett is kifejezetten jól működnek. Tökéletesnek azonban nem mondhatók, mert bizony van, hogy tévesztenek, ami kellemetlen. Ezek a tévesztések abból erednek, hogy a termékekben nem áll rendelkezésre olyan számítási teljesítmény, ami kifinomultabb, kevesebbet tévesztő algoritmusok kreálását tenné lehetővé. Az ultramobil piac viszont minden szempontból bonyolultabb, hiszen nem csak a teljesítményről szól, hanem a fogyasztásról is, vagyis energiahatékony megoldás kell minden funkcióra. Szerencsére az integrált grafikus vezérlők egyre gyorsabbak és okosabbak, vagyis a beszédfelismerés szempontjából ideális alapot képeznek.


[+]

A gesztus- és a mozgásfelismerés szempontjából a Microsoft Kinect említhető példaként, de elmondható róla, hogy messze van a tökéletestől, hiszen a rendszer ma még nagyon pontatlan. A legnagyobb probléma itt is a számítási kapacitás hiánya, de mivel valós idejű képelemzésről van szó, így az IGP most is a lehető leghatékonyabb megoldás a feldolgozásra. A grafikus vezérlő elnevezés tehát lassan idejétmúlt lesz, mivel a HSA alapítvány jövőképe szerint az IGP nem csak a ma megszokott képszámításért, hanem a nagy mennyiségű beviteli adat feldolgozásáért is felel majd, így például a gesztus-, hang- vagy mozgásfelismerésért.

A biztonság is új szintre léphet, hiszen abban mindenki egyetért, hogy az azonosítás legbiztonságosabb módja a felhasználó biometrikus felismerése. Az ujjlenyomat ma már több üzleti kategóriás notebookon megtalálható, de technikai értelemben nem a legmegbízhatóbb formája ennek a területnek, ahogy az arcfelismerés sem, így nem véletlen, hogy a nagyobb cégeken belül inkább a retina felismerésére építik ki a biztonsági rendszert. Ez a kliensoldalon ma még tudományos fantasztikum, hiszen nagyon komoly erőforrásigénye van, de az IGP-k fejlődésével a közeljövő legnagyobb áttörése lehet a biztonság területén.

A kiterjesztett valóság is óriási jövő előtt áll a HSA alapítvány tagjai szerint. Ennek egyik úttörője a Nuvixa, amely vállalat a videokonferenciákat próbálja megreformálni olyan prezentációs programokkal, melyben az előadó konkrétan megjelenik mindenkinek a kijelzőjén, pontosan a prezentációs diák előtt. Az IGP-k fejlődésével akár az is elképzelhető, hogy később bárki részese lehet az adott prezentációnak, függetlenül attól, hogy a fizikai távolság óriási. Bár nagyon a jövő zenéje még, de megemlíthető a holografikus képalkotás is, amelynek az alapjai tulajdonképpen megegyeznek azzal, amin jelenleg dolgoznak a HSA alapítvány tagjai. A gond itt csupán az, hogy miképp lehetne a beviteli adatokat valós térben megjeleníteni, hiszen bemeneti adatok fogadására és feldolgozására a számítási kapacitás elvben már megvan, de a kijelzéshez szükséges technika még nincs kész.


[+]

Az előadás végén pár új partnert bejelentett a HSA alapítvány, így az első bekezdésben felsorolt cégekhez csatlakozott az Apical, az Arteris, a MulticoreWare, a Sonics és a Symbio. Az Arteris és a MulticoreWare a támogatói jogkörbe léptek be. Utóbbi vállalat számára ez az ideális, hiszen a HSA alapítvány ezt a rangot direkt a különböző fejlesztőeszközök készítőinek kínálja, márpedig a MulticoreWare célja alapvetően ez. A többi vállalat jogköre a HSA fejlődéséhez való hozzájárulás. Az Apicalt érdemes kiemelni, hiszen a vállalat a kijelzőkre specializálódott, pontosabban azok kontrasztjának drámai javítására, mindezt paneltípustól függetlenül. A cég nemrég a környezeti fényt is bevette a képletbe, így az adott mobil eszköz kontrasztja pontosan az adott fényviszonyokhoz alkalmazkodik. A cégnek ehhez speciális hardvere van, de ez sajnos nem terjed, dacára annak, hogy mennyire jó eredményt kínál. A HSA mellett az egész számítás megoldható az IGP erejére támaszkodva, így a hardvert nem kellene beépíteni az eszközbe. A szoftverért persze továbbra is fizetni kellene az Apical számára. A támogatói és a hozzájáruló jogkörök természetesen nem kínálnak beleszólást a specifikációk kialakításába, de a technikai munkacsoportban lehetséges a részvétel.

Apical: a képminőség javítása azonos környezeti viszonyok és fogyasztás mellett
Apical: a képminőség javítása azonos környezeti viszonyok és fogyasztás mellett [+]

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés