A Samsung és a Vivante belépett a HSA alapítványba

Az AMD az idei AFDS-en vázolta fel a HSA képességeit, és ezzel együtt a cég be is jelentette, hogy az 1.0-s draft specifikáció megalkotása után a további munkát átveszi a HSA alapítvány, mely az AMD-n kívül az ARM, az Imagination Technologies, a MediaTek és a Texas Instruments támogatásával jött létre. Az említett cégek természetesen hangsúlyozták, hogy bárki beléphet még, hiszen a kidolgozott infrastruktúrát nyíltan használhatják a tagok. Az idei IFA megnyitóján előadást tart majd Phil Rogers, a HSA alapítvány elnöke, aki részletezi, hogy milyen reformokat enged meg a heterogén éra az IT piac számára.

A HSA alapítvány azonban nem várt holnapig a nagy bejelentésekkel, így már a mai napon elárulták, hogy két új taggal bővült a támogatók sora, így most már a Samsung és a Vivante is a heterogén éra mellett tette le a voksát. Előbbi céget nem kell bemutatni senkinek, de egy ekkora név bizonyos, hogy komoly támogatást jelent. A Vivante már nem annyira ismert vállalat, de talán nem meglepő információ, hogy ultramobil grafikus vezérlőket tervez, és ezeket jellemzően okostelefonokba, vagy tabletekbe szánt lapkákhoz licencelik. Legnagyobb partnerük a Marvell és a Freescale, de az Ingenic és a Rockchip is épít a fejlesztéseikre.

A Vivante egyébként az ultramobil IGP-k között, függetlenül attól, hogy nem túl ismert, érdekes architektúrával versenyez. A vállalat régóta hisz abban, hogy a grafikus vezérlő rendkívül energiatakarékos és gyors megoldás az adatpárhuzamos általános számításokhoz, így ennek megfelelően tervezték a legújabb IP-iket is. Éppen ezért a Vivante az ultramobil IGP-k szegmensében elsőként készített OpenCL 1.1 Embedded Profile-t támogató rendszert, amit a szabványért felelős Khronos Group hitelesített is. Az előretervezés eredménye az is, hogy a GC800-as jelzésű IP-k egy egyszerű szoftverfrissítéssel támogatni fogják a nemrég bemutatott OpenGL ES 3.0-s API-t, és ezen a vállalat már dolgozik is. A Vivante által kijelölt irány mellett a HSA infrastruktúra nagyon is illik a cég elképzeléseibe, így tulajdonképpen nem meglepő, hogy beléptek az alapítványba.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés