Szinte ugyanúgy halad az Ice Lake és a Cannon Lake fejlesztése

Az sem kizárt, hogy egymással párhuzamosan kerülnek a piacra, de egyelőre csak a mobil verziókról van hír.

Pár éve emlékezetes volt, hogy az Intel mennyire nehezen vezette be a 14 nm-es node-ot, amelynek továbbfejlesztéseire ma is építenek. Sajnos a 10 nm-es node esetében sem tűnik úgy, hogy egyszerűbb lenne a helyzet, holott korábban a vállalat külön kiemelte: a 14 nm-es opció speciális eset, és a következő gyártástechnológiai fejlesztések bevezetése gördülékenyebb lesz.

Az útitervek változása ezt aligha támasztja alá, elvégre a Cannon Lake kódnevű fejlesztésnek már rég a piacon kellene lennie, és az Intel számára most az Ice Lake bevezetése lenne a téma. Ezzel szemben nagyon érdekes, hogy a két fejlesztés a készültségi szint szempontjából majdnem ugyanott tart. Ez nyilván a Cannon Lake-re vonatkozóan kellemetlen, elvégre annyit csúszott, hogy csak nagyon kevéssel tud az eredetileg tervezett utód előtt megjelenni.

Ez azért is nagyon érdekes, mert az Ice Lake és a Cannon Lake termékminták már elérhetők a nagyobb partnerek számára, és a jelenlegi adatok szerint az utóbbi fejlesztésből biztosan lesz valami az idei év második felében, még akkor is, ha csak nagyon kis mennyiségben lehet majd gyártani. Ez innentől kezdve valószínűleg presztízskérdés, további csúszást az Intel nem engedhet meg magának. Főleg azért persze, mert nincs hova eltolni, a következő lépés már a termék törlése.

A jelenlegi tervek szerint a Cannon Lake csak az Y-os, vagyis a legkisebb TDP kerettel rendelkező kategóriába érkezne, ami tipikusan egy olyan terület, ahova nem kell túl sok lapkát gyártani, ugyanis már a rendkívül alacsony fogyasztás miatt magas az egyes modellek ára. A jóval népszerűbb U-s vonalat igen speciálisan veszi be a fejlesztés, ugyanis a gyártók olyan nyolcadik generációba sorolt Cannon Lake modelleket kapnak a tesztekre, amelyben nincs aktiválva az IGP. Azt nem tudni, hogy ez csak a mérnöki mintára igaz, vagy a végtermékek esetében is marad ez a helyzet.

Az Ice Lake már inkább az U-s vonalat fogja erősíteni, de az elején csak a mobil piacra fókuszál. Bár technikailag nincs rosszabb készültségi szinten, mint a Cannon Lake, de valószínűleg egy kicsit későbbi bevezetésre lehet számítani, ami részben a gyártópartnerek alkalmazkodását szolgálja. Érdemes azt is megemlíteni, hogy az Ice Lake már egy újabb 10 nm-es node-ot használ, amely elvileg jobb kihozatalt eredményez.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés