A Hynix saját UFS 2.0-s megoldásával pörgetné fel a mobil eszközök tárolóit

Az ígéretekhez képest megkésve ugyan, de lassan megkezdődik az átállás az eMMC tárolókról a gyorsabb, valamint fogyasztás szempontjából gazdaságosabb UFS-re. Ennek bevetését már régóta fontolgatják és ígérgetik a gyártók, ám az eMMC-ben még volt némi spiritusz az 5.1-es szabvány révén, így az UFS számára is bőven beérett a 2.0-s verzió, mire bekerült az első készülékekbe, a Samsung Galaxy S6 és S6 Edge okostelefonokba.

Az UFS interfészről írtunk már korábban, így előnyeit az eMMC-vel szemben nem ismételnénk el újból, ám azt megjegyeznénk, hogy új szabványban bőséges teljesítménytartalék van. Ezt a gyártóknak egyelőre – értelemszerűen – még messze nem sikerült kiaknázni, de a mérések szerint már most is jelentősen lelépték az eMMC-t. Az UFS mögé számos cég beállt, mint például a Toshiba és persze a Samsung, így nem véletlen, hogy a koreai gyártó telefonjában már fellelhető az új megoldás. Ugyanakkor az SK Hynix is dolgozott UFS tárolóján, aminek újabb mérföldkövéhez ért a cég. Bejelentették az első 64 GB-os UFS 2.0-s tárolómegoldásukat, amihez mindent, a firmware-t, a 16 nm-es NAND flash lapkát, valamint a vezérlőt egyaránt házon belül készítettek és építette közös tokba. Az eredmény impresszívnek tűnik, hiszen 780/160 MB/s-os lineáris olvasási/írási sebességet ígér a vállalat a véletlenszerű olvasást és írást jellemző 32 000/17 000 IOPS értékek mellett, ami megelőzi a Samsungét. A fogyasztásról sajnos nem tettek közzé kézzelfogható adatot, de a cég kommunikációja kitér arra, hogy az eMMC-nél gazdaságosabb az új megoldás.

Arról egyelőre nem esett szó, hogy mely készülékekbe kerülhet elsőként az újdonságból, de a Samsung az S6-tal már feldobta a labdát, így vélhetően minden a többi gyártón múlik. Az IHS Technology szerint az UFS piaci részesedése az új készülékekben az év végére elérhetni a 4 százalékot, és fokozatosan növekedni fog: 2017-re 23, 2019-re pedig már 49 százalékos jósolnak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Hynix

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés