A vártnál gyorsabban párolognak el a GlobalFoundries ügyfelei

Többen 10 nm alá szeretnének menni, amilyen lehetőséget a címben említett bérgyártó nem kínál.

A GlobalFoundries még 2018-ban jelentette be, hogy lelövi a 7 nm-es fejlesztéseit, aminek hatására leginkább specializált node-okra kezdtek el fókuszálni. Ez alapvetően nem számított elvetélt ötletnek, mivel így a cég jelentősen csökkenthette a fejlesztésre szánt költségeket, miközben anno úgy tűnt, hogy a 7 nm-es eljárás sokáig eleve nagyon drága lesz számos piaci szereplő számára, így az ügyfélkör jó részét is biztonságban tudhatta a bérgyártó.

Tom Caulfield, a GlobalFoundries vezetője, a legutóbbi pénzügyi konferencián elárulta, hogy az ügyfeleik egy része egy számjegyű csíkszélességre vált, ami némileg kedvezőtlenül érintette a vállalat előző évét a kommunikációs infrastruktúra, illetve az adatközpontok szegmensét tekintve.

A probléma leginkább abból eredhet, hogy a GlobalFoundries legjobb, 12LP+ jelzésű node-ja nem képes felvenni a versenyt a konkurensek 7 nm-es eljárásaival, miközben utóbbiak is kezdenek annyira megfizethető szintre csúszni, hogy a kliensek egy része még be is vállalja az ezekre való chiptervezést. Pusztán a modernebb node előnye olyan képességeket tesz lehetővé, amivel kedvezőbben árazható az adott fejlesztés, így végeredményben vannak olyan területek, ahol már jobban megéri váltani, mint valamilyen olcsóbb node-on maradni.

A GlobalFoundries vezetője szerint aktívan figyelik ezeket a trendeket, hogy kihasználják az autóiparban és az intelligens mobil eszközökben rejlő piacszerzési lehetőségeket.

A cég hosszabb távú stratégiáját tekintve egyelőre nincs tervben 10 nm alatti node, de az erre való átállás költsége egyre kedvezőbb lesz, hiszen a többi bérgyártó akár el is adhatja a korábban használt berendezéseit, ha már nincs szükség a meglévő kapacitásra.

Előzmények

Hirdetés