- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Hamarosan kezdődik az AMD AI-ra kihegyezett előadása
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Bluetooth hangszórók
- Milyen TV-t vegyek?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Új hozzászólás Aktív témák
-
A bejelentés hatására meg estek az UMC részvények.
Black Shark Watch GT okosóra eladó, vadiúj bontatlan.
-
Pikari
addikt
-
Dr. Akula
félisten
Az UFC-vel vagy a KFC-vel is összefoghatnának.
-
Én is azt hittem, csak viccelsz vagy túlzol, erre megnéztem és .
Vajon mi a franc lehet ebben? Nekem ez nem egy olyan hírnek tűnik, ami közel 7%-os esést okoz önmagában, viszont a grafikon meg egy az egyben azt mutatja, hogy de."Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin
-
-
yarsley
aktív tag
Csak érdekesség képen TSMC még gyárt 90 és 130nm node-okat is. Egy számológéphez vagy egy mosógép vezérléshez nem kell több ezres chip, mikor legyártható pár száz forintért is, csak kicsit nagyobb lesz meg többet fogyaszt.
... ne úgy képzeld el, hogy te vagy Thomas azt mész amerre a sin visz. (c) virkir
-
-
yarsley
aktív tag
Nope, azok a node-ok még mindig termelnek, ennek a cikknek a közepén van egy táblázat, hogy melyik node-ból mennyi a bevétel aránya.
Van ott még 150, 180 és 250nm is... ne úgy képzeld el, hogy te vagy Thomas azt mész amerre a sin visz. (c) virkir
-
LuckyDevil68
csendes tag
Vannak rosszul öregedő kijelentések.
https://prohardver.hu/hir/kina_nagy_lemaradasban_marad_intel_szerint.html
Pat Gelsinger, az Intel vezérigazgatója, a svájci Világgazdasági Fórumon azt mondta, hogy a meghozott szankciók elég jelentősek ahhoz, hogy Kína félvezetőiparának fejlődését akadályozza. Ennek legfőbb oka, hogy a keleti nagyhatalom, már azokat a berendezéseket sem tudja megvásárolni, amelyek a modernebb node-ok fejlesztéséhez szükségesek. Emiatt 10-7 nm-es csíkszélességen ragadtak, miközben a Kínán kívüli konkurensek lényegesen fejlettebb lehetőségeket kínálnak már most. -
válasz LuckyDevil68 #12 üzenetére
És ennek mi köze a hírhez?
"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin
-
-
-
yarsley
aktív tag
En is hasonló infót találtam
Prior to 20nm, wafer prices trended to approximately a 25% per node increase. Starting at 20nm, that increase jumps to around 60% per node
Zavaró hogy nincs mellette dátum...Amúgy lehet 28nm a sweet spot, de ha annyira nem fontos hogy energia takarékos legyen, meg nem több ezres darabban rendelsz, akkor valószínűleg az újratervezés 28nm-re sokkal többe kerül, mint emennyivel több chipet lehet legyártani egy wafferen.
... ne úgy képzeld el, hogy te vagy Thomas azt mész amerre a sin visz. (c) virkir
-
Fücsök007
őstag
90nm és felette jóval egyszerűbb mint a Finfet és EUV, emiatt fenntartani sem drága, az a kérdés mi az a minimális gyártósor ami alá már nem mennek. Viszont TSMC-nél is megmondták vagy 2 éve, hogy aki teheti menjen át még nem ősrégi node-ra (65nm és alatta) mivel nem praktikus túl sok régi gyártósort megtartani, egyszer kell csak kifizetni a portolás költéségt kisebb node-ra, aztán már a darabár olcsóbb, mellé a fogyasztás is jobb lesz.
[ Szerkesztve ]
-
válasz LuckyDevil68 #12 üzenetére
Na már megint a kelet vs nyugat. Szerintem meg arról szól a cikk, hogy pl analóg áramkörök esetén (mindenféle vezeték nélküli kommunikáció esetén is hiába az SDR, csak kell erősítő meg keverőfokozat, ami analóg), amik lehet, hogy még nem olyan könnyen vihetőek mondjuk huszonakárhány nanó alá, az Intel (kényszerűségből) jól bejáratott technológiájával meg megoldható lenne.
[ Szerkesztve ]
Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest