Fujitsu blog: meglepően általános Japán leggyorsabb szuperszámítógépe

Az ABCI úgy ér el előkelő helyezést a top500 listában, hogy az alapja nem igazán mondható speciálisnak.

A Fujitsu a National Institute of Advanced Industrial Science and Technology (AIST), vagyis a japán nemzeti kutatási és fejlesztési intézet számára még az előző év októberében biztosította, hogy megépítik Japán leggyorsabb szuperszámítógépét, és már akkor is viszonylag sokat lehetett tudni a rendszerről. Az ABCI (AI Bridging Cloud Infrastructure) nevezetű nagyvas az extrém skálázhatóra tervezett PRIMERGY CX2570 M4 szerverre alapoz, amelyen belül a PRIMERGY CX400 M4 jelzésű, felezett szélességű, U2 magas ház tartalmazza a két darab Intel Xeon Gold 6148-es processzort, amelyek az Intel C624 vezérlőjéhez kapcsolódnak, illetve a négy Tesla V100 SXM2 gyorsító sem hiányzik. Ez tekinthető egy csomópontnak, és ebből tartalmaz az ABCI 1088 darabot. Ezeket Infiniband EDR köti össze.

PRIMERGY CX400 M4 ház PRIMERGY CX400 M4 ház PRIMERGY CX400 M4 ház PRIMERGY CX400 M4 ház
PRIMERGY CX400 M4 ház [+]

A végeredmény tekintetében a teljes rendszer a Linpack tesztben 19,9 PFLOPS-os tempót tud felmutatni az elméleti 32,6 PFLOPS-ból, miközben a fogyasztása 1,6 megawatt. A top500 listában ez az ötödik helyre elég, míg a green500 tekintetében 12,054 GFLOPS/wattos hatékonyságról számolt be az intézet, ami a nyolcadik pozíciót eredményezte.

A Fujitsu megoldásának érdekessége, hogy nem egy különleges rendszer. A top500 listájának élmezőnye, pontosabban első négy szuperszámítógépe némileg speciálisnak tekinthetők. Itt arra érdemes gondolni, hogy a kiépített konfigurációk komolyabb elterjedésre nem igazán számíthatnak, vagy a processzor utasításarchitektúrája, vagy az egyes zárt összeköttetések miatt. Ezzel szemben a PRIMERGY CX2570 M4 egy kifejezetten általánosan tervezett, elterjedt utasításarchitektúrát használó szerver, ami a tervezési filozófia szempontjából nem sokban különbözik a szintén felezett szélességű U2 magas társaitól. Vagyis az ABCI egy tipikus erődemonstráció, lényegében bemutatva, hogy az alapok tényleg extrém mértékben skálázhatók.

A PRIMERGY CX2570 M4 esetében pont ez számít. Az ABCI számára kiépített konfiguráció talán nem fedi le a többség igényeit, de ez nem gond, elvégre a rendszert lehet rendelni több tucat skálázható Xeon processzorral, a vízhűtés sem kötelező, bár enélkül a nagyobb TDP kerettel rendelkező CPU-k kiesnek. A négy Tesla V100 SXM2 is egy extrém igény, sokkal inkább a PCI Express interfésszel rendelkező Tesla M60/P100/V100 lesz az ideális választás a HPC/VDI környezetekhez, ezek közül is kettő, de van lehetőség Quadro M4000 beépítésére is, noha ez megint egy speciális kívánalomnak számíthat. DDR4-es rendszermemóriából 128 GB-től 2 TB-ig skálázható a rendszert, és az adattárolók tekintetében is rengeteg konfigurálási lehetőség van.

Ezzel a szerverrel tehát a Fujitsu az igények igen széles spektrumát fedi le, és valószínűleg azért a többség megközelítőleg sem skálázza majd annyira az adott konfigurációt, amennyire a fenti képen található épületben ki van építve.

Azóta történt

Előzmények