Európai országokba szánt digitális adások vételére képes rádiók a Sonytól

A digitális rádiózásnak nagy jövőt szántak a kilencvenes években, de a szisztéma még a gazdaságilag jóval fejlettebb országokban is megrekedt az álom szintjén. Magyarországon az Antenna Hungária 2008 decemberére végzett a földi hálózat első körének kiépítésével, ezt követően kezdte meg a kísérleti sugárzást a DAB+ digitális földfelszíni rádióhálózatán. Jelenleg tehát még nincs nagy múltja a digitális rádiózásnak, pedig lenne értelme, hiszen ez a rendszer a frekvenciák hatékonyabb kihasználását kínálja jobb hangminőség, és egyéb kiegészítő szolgáltatások lehetősége mellett. A szélesebb műsorkínálat is ide tartozna, ám jelenleg az ily módon elérhető adók száma még mindig kevesebb, mint az analóg technológia esetén. Az átállás céldátuma 2014, de látva a körülményeket, benne van a pakliban, hogy a céldátumot még kitolják néhány évvel.

XDR-S16DBP
XDR-S16DBP

Mindenesetre a Sony bejelentette, hogy az európai potenciális vásárlók számára is elérhetővé teszi kettő, digitális adások vételére is képes rádióját. Ezek tehát támogatják a kontinensünkön használt DAB+ szabványt, de analóg tunerrel is rendelkeznek, és összesen húsz adó adatainak eltárolására képesek. A két modell között elsősorban a formai kialakításban van különbség, hiszen mindegyiket felszerelték egy visszafogott LCD kijelzővel, ami képes a digitális úton sugárzott adások kiegészítő információinak megjelenítésére. Mindkét készüléken beállítható az időzítő, azaz ébresztőóraként vagy sima óraként is használhatóak. A beépített memóriát, illetve az USB portot kispórolták belőlük, úgyhogy ez esetben tényleg csak egyfunkciós rádiókról van szó.

A sztereó, kétszer 0,8 wattos hangszóróval szerelt XDR-S16DBP egy igazi retro modell. A lekerekített élek, illetve a fa burkulat is a régi idők készülékeit idézi, amelyekre az idősebbek biztos nosztalgiával gondolnak vissza. A japán cégektől egyáltalán nem meglepő ez a fajta kialakítás, ők akkor is rendületlenül dobják piacra az ilyen jellegű készülékeiket, ha éppen nem ez a divat.

Az XDR-C706DBP ezzel szemben egyetlen 0,4 wattos integrált hangszóróval operál, de talán egy kisrádióba nem is kell ennél több. A kisebb teljesítmény ellenére ez a modell jóval modernebbül fest, mint nagyobb társa, és akár már 115 dollárért hazavihető.

XDR-C706DBP
XDR-C706DBP

Az biztosnak látszik, hogy amíg nem bővül az elérhető adók száma, és ekkora lesz a különbség a digitális, illetve csak analóg rádiózásra alkalmas eszközök ára között, addig az áttörésben csak reménykedni lehet. A kötelező digitális átállás természetesen alapvetően rajzolná át az erőviszonyokat, de az elkövetkező három évben még tényleg bármi megtörténhet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Előzmények

Hirdetés