Epson-újdonságok hobbifotósoknak

Az Epson a CeBIT-en mutatta be mostanában piacra kerülő, új tintasugaras fotónyomtatóját és multifunkciós készülékét, melyek számos műveletet önállóan, számítógép nélkül is képesek elvégezni. A Stylus Photo R340 beépített olvasójának hála memóriakártyákról közvetlenül nyomtathat; USB portjára PictBridge-, illetve USB Direct Print eljárásokat támogató kamerák köthetők, az opcionális kiegészítőként kapható Bluetooth adapterrel pedig mobiltelefonokkal, PDA-kkal és más eszközökkel bővül a képforrások választéka. Az R340 nemcsak olvasni tud képeket külső forrásból, hanem egy Zip meghajtót vagy egy CD-írót rákapcsolva archiváláshoz is felhasználható.

A printer hat különálló festékpatronnal, 3 pikoliteres tintacseppekkel dolgozik, felbontása így – optimalizációval együtt – eléri az 5760x1440 dpi-t. Sebessége a leggyengébb minőséget nyújtó üzemmódban 15 oldal/perc (fekete-fehér és színes dokumentumok esetében is), míg standard minőségi beállításnál egy 10 x 15 cm-es fényképet 57 s, egy A4-es fotót pedig 164 s alatt vet papírra. A képek kiválogatását, többféle szerkesztési művelet végrehajtását egy 2,4 colos színes kijelző könnyíti meg, emellett a készülék egy PhotoEnhance nevű automatikus képjavító funkciót is rendelkezésre bocsát.

CD-k, DVD-k nyomtatását a termékhez adott Epson Print CD szoftver teszi egyszerűvé, de nem hiányzik a mellékletből az Epson Creativity Suite sem. A rangos iF product design díjjal kitüntetett nyomtató 49 990 forintos ajánlott kiskereskedelmi áron került piacra.

A Stylus Photo RX640 nevű többfunkciós eszköz esetében nemcsak a nyomtatót, hanem a szkenner részt is alkalmassá tették fényképek feldolgozására, így bizonyos esetekben komplett „fotólaborként” használható. A kezelést, szerkesztést egy 2,5 colos színes kijelző könnyíti meg viszonylag nagy, 512x384 pixeles felbontásával; a manuális beállítási lehetőségeken túl itt sem hiányzik a PhotoEnhance technológia. A memóriakártya-olvasóról, a PictBridge- és USB Direct Print-kompatibilitásról, az opcionális Bluetooth-csatlakozásról fentebb mondottak érvényesek erre a modellre is, szintúgy megtalálható a Zip vagy CD médiumra történő írás lehetősége; pluszként az infravörös portot kell említeni.

A hat patronnal dolgozó nyomtató optimalizált felbontása ugyancsak 5760x1440 dpi, ám ezt kisebb, 1,5 pikoliteres tintacseppekkel éri el. Sebessége gyengébb minőségnél 21 oldal/perc; fotóminőségben egy 10 x 15 cm-es kép 40, egy A4-es pedig 124 másodperc alatt készül el. Ugyanezek az adatok vonatkoznak a „fénymásolás” üzemmódra is, bár itt természetesen hozzá kell számolni a beolvasásra fordított – felbontástól függő – időt is. Másolni egyébként 25 és 400 százalék közötti átméretezéssel lehet, választható az oldal méretéhez történő automatikus igazítás, és nem okoz gondot optikai korongok képének nyomtatásra alkalmas CD-re, DVD-re való direkt másolása sem.

A CCD érzékelős szkenner felbontása 3200x6400 dpi, optikai denzitása 3,1, belül és kívülre is 48 bites színmélységgel dolgozik. A lapolvasóhoz fóliaanyag-adaptert is mellékelnek, így egy menetben 35 mm-es filmek hat képkockáját vagy négy keretezett diát lehet digitalizálni. Az Easy Fix technológia itt a filmekre jellemző hibák, azaz a por, a karcolások, a megfakult színek kijavításában működik közre.

Az ugyancsak iF-díjas Stylus Photo RX640 hazai ajánlott ára 87 990 forint. A Mac OS X és Windows operációs rendszereket támogató készülékek számítógéppel USB 2.0 interfészen keresztül kommunikálnak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Epson

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés