Elkészült a Hydra chipes Big Bang Fuzion

Sokat hallottunk már az MSI Big Bang elképzeléséről. A projekt Fuzion jelzésű alaplap elsőként alkalmazza a Lucidlogix Hydra 200 lapkáját, mely egy teljesen újfajta elgondolást használ a több grafikus processzorral rendelkező rendszerek meghajtásához. Az úgynevezett objektumalapú feladatmegosztás az API rajzolási parancsait dolgozza fel, és a Hydra motor ezekből egy független feladatlistát készít, amelynek elemeit különböző grafikus processzorokon futtatja majd le. A chip folyamatosan elemzi a feladatok végrehajtási idejét, megelőzve az eltérő teljesítményű grafikus chipek túlterhelését vagy kihasználatlanságát. A teljes képkocka elkészítése innentől már egyszerű, hiszen csak egyesíteni kell a hardverek frame buffer tartalmát (itt tárolódik az elkészült képkocka) az elsődleges grafikus processzor frame buffer memóriájába, ami végül megjelenik a monitoron.

A Hydra 200 lapka többféle módban működhet. Az „A mode” alatt az AMD Radeonok párosíthatók, míg az „N mode” az NVIDIA GeForce kártyákra vonatkozik. Mindkét esetben lehetőség van a korábbi generációs termékeket az új, nagyobb tudású megoldásokkal társítani, azonban a Hydra meghajtója mindig a gyengébb képességű grafikus processzor tulajdonságait terjeszti ki, így az okosabb lapka extratudása nem érvényesül. Kevert, úgynevezett „X mode” mellett különböző gyártók kártyái kapcsolhatók össze, ám ez az elgondolás több korlátozással működik. A legfontosabb megjegyezni, hogy a felhasznált termékek vezérlése a gyári meghajtó paneljén keresztül nem lehetséges. Példának okáért az élsimítás csak a futtatott programból engedélyezhető, és ott is csak akkor, ha az alkalmazott algoritmus szabványos és mindkét gyártó támogatja. Az NVIDIA PhysX gyorsítása sem működik Radeonnal kombinálva, hiszen a GeForce drivere érzékeli a számára ismeretlen grafikus kártya jelenlétét, így a programmodul azonnal tiltásra kerül. A Hydra motor természetesen a processzor erőforrásainak egy részét is felemészti, de ez összességében elfogadható, hiszen a feladatlista elemzése időbe kerül.


[+]

Mégis, hol hatásos a Hydra?

Bár a GeForce és a Radeon kártya egyidejű alkalmazása, illetve a közös erőforrások kihasználása nagyon jól hangzik, de a korlátozások mellett nem biztos, hogy mindenkinek megéri ez a felállás. Ettől függetlenül a gyártók azonos termékcsaládjába tartozó megoldásai tökéletesen együttműködhetnek, hiszen a tudásuk azonos, míg a teljesítményük az előzetes tesztek alapján ténylegesen összeadódik. Fontos megjegyezni, hogy a CrossFireX és az SLI konfigurációkhoz hasonlóan a driver most is kulcskérdés. A Hydra 200 lapkát saját meghajtó vezérli, és a programok egyfajta virtuális hardvert fognak érzékelni, melynek képességeit a chip mögött működő kártyák határozzák meg. Bár az alkalmazásokhoz nincs szükség multi-GPU-s profilra, a nagyon eltérő teljesítménnyel rendelkező vagy nem azonos generációba tartozó kártyák problémásak lehetnek. Ezen a későbbiekben javíthat a Lucidlogix, de érdemes értelmes összeállításokra törekedni, azaz egy felsőkategóriás versenyző mellé nem tűnik jó választásnak egy vagy két belépő szintű megoldás. A Lucidlogix egyébként gőzerővel fejleszti a drivert a termékhez, jelenleg a DirectX 11 támogatásának beépítésén dolgoznak.

Az LGA1156-os tokozással és P55-ös lapkakészlettel szerelt Big Bang Fuzion a specifikációk tekintetében a korábban bemutatott, Trinergy jelzésű kistestvérre hajaz. A változások sora gyakorlatilag az NVIDIA nForce 200 vezérlő LT24102 SoC típusjelzésű Hydra 200 chipre való lecserélésében ki is merül, így a termék egyéb tulajdonságait az előbbi linken elérhető hír részletezi. Az új és igazi Big Bang modell ebben a hónapban kerül forgalomba, az ajánlott fogyasztói ára pedig 330 euró körül lesz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés