Elkészült a "feltörhetetlen" processzor?

A Michigani Egyetem öntitkosítással oldaná meg az egyre szaporodó hardveres rések problémáját.

Manapság igencsak napirenden vannak a processzorok szaporodó hardveres rései, hiszen a Meltdown és a Spectre, illetve utóbbi variánsai mellett a Foreshadow és a Spoiler is kísért. Nyilván ezek hardveres javítása mellett az a legfőbb kérdés, hogy miképpen lehet megelőzni a további sebezhetőségeket. Todd Austin, a Michigani Egyetem professzora szerint igazából sehogy, az ipar vesztésre áll abból a szempontból, hogy csak javítja a felfedezett hardveres réseket. Állítása szerint a programozók új kódokat írnak, és amíg lesz új kód, addig új hibákat és sebezhetőségeket fedeznek majd fel az emberek.

Az egész szituációban tehát vesztésre van ítélve a hardver, de van megoldás. A Michigani Egyetem kidolgozott egy olyan, Morpheus kódnevű, RISC-V architektúrára épülő processzort, amely öntitkosítást alkalmaz. Utóbbi azt jelenti, hogy a futtatott kód és az adat belsőleg titkosítva van, és ez másodpercenként hússzor változik. Ezzel nemhogy az ember, de még az elektronikus hackelési technológiák sem tudják tartani a lépést.

Természetesen a fentiektől még lehetnek biztonsági rések a processzorban, de ha vannak is, annyira szűk az az időablak, amiben támadható a rendszer, hogy kihasználhatatlan bármilyen információlopásra vonatkozó kísérlet, elvégre a támadás megkezdésétől számítva maximum 50 ezredmásodpercen belül az adatok eltűnnek. Ez egyébként a processzor teljesítményét csökkenti, de csupán nagyjából 1%-kal, és ez bőven vállalható a biztonságért. A rendszer még tartalmaz egy támadásdetektálót is, amivel akár 50 ezredmásodperc alá csökkenthető az az időtartam, amíg a processzor újrakeveri a titkosítást, hasztalanná téve bármilyen elindított támadást.

Jó hír, hogy a Morpheus nem áll meg egyetemi projekt szintjén, ugyanis a vezető tervezőknek számító Todd Austin és Valeria Bertacco megalapította az Agita Labs nevű céget, amely idővel licencelhető technológiaként kínálja majd az öntitkosítási képességet. Arról azonban még nincs információ, hogy mikortól.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés