Hirdetés

Hirdetés

Klixnetwork.huKlixnetwork.hu

Alakul Európa szuperszámítógépes projektje

Az EPI útitervében már szerepel az első és második generáció, méghozzá Rhea és Chronos néven.

Az előző év nyarán derült ki, hogy saját lábra állna Európa a szuperszámítógépek piacán, de akkor a tervek még eléggé felületesek voltak. Mára azonban részletesebb irányt jelölt ki az EPI (European Processor Initiative), amelynek továbbra is az a célja, hogy Európa saját, korszerű szerverprocesszorokat tervezzen.

Hirdetés

Az első lépésben a Rhea család érkezik, amely még nem fogja ostromolni az exascale szintet, így azért nem lesz képes felvenni a versenyt például az USA fejlesztéseivel, de a cél itt inkább egy megfelelő alap lerakása, amire a jövőben lehet építeni.

Az EPI jelenleg az ARM és a RISC-V architektúrákban gondolkodik általánosan, a Rhea EP271x jelölésű fejlesztésnél viszont főleg a RISC-V lesz fókuszban, hiszen a tervezett gyorsító IP mellett bizonyos mikrovezérlők és egyéb részegységek is erre épülnek majd. A processzormag szempontjából viszont még vannak kérdések, ugyanakkor elképzelhető, hogy lesz ARM és RISC-V variáns is. Mindezeket kiegészíti egy Menta eFPGA is.


[+]

A Rhea család 2021-ben fog elkészülni, és a tervek szerint épülni fog rá HPC szerver, illetve egy autópiac számára tesztelhető prototípus, utóbbival nyilván az önvezető autók vannak megcélozva. Az első EPI IP-kkel a konzorciumban résztvevő európai gyártók és szervezetek is számolnak.

Igazán érdekessé a Chronos családtól válik a történet, amit az EPI már exascale szintre tervez, vagyis erre építhető lesz olyan szuperszámítógép, amelynek a számítási teljesítménye meghaladja az 1 EFLOPS-ot. Ez a generáció már a versenyképességre fókuszál, így itt a fő cél a valós piaci alternatíva biztosítása lesz, erre viszont 2022-2023-ig várni kell.

Az EPI már tervezi a harmadik generációt is, de ennek még nincs neve, viszont annyit már tudni, hogy az integráció lesz a legfőbb célja. Ebből a 2024-es esztendő után lesz valami.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés