CES 2013: elkészült a játékosoknak szánt Razer tablet

A Razer egy évvel korábban jelentette be a Project Fiona kódnevű terméket, mely a cég állítása szerint az első igazán játékosoknak szóló tablet lesz. A terveknek sokan örültek, így a vállalat elkezdte a tényleges kivitelezést, és a prototípusokat továbbgondolva a végleges masina is megszületett. Ennek bemutatására nem is lehet jobb alkalom az idei CES-nél, így a Project Fiona hamarosan elkészül, és Razer Edge, illetve Edge Pro nevű verzióban vásárolható majd meg.

A többi tablethez viszonyítva kifejezetten vastagnak mondható eszköz 10,1 colos, IPS panelt használó kijelzőt kap, mely tíz ujj egyidejű tapogatását képes lekövetni, a felbontása pedig 1366x768 pixel. A gépezet belsejében kétmagos, Intel Ivy Bridge processzor kerül. Az alapmodellbe Core i5-3317U, míg a Pro verzióba már i7-3517U verzió. Ezek között lényegében a sebesség a különbség, hiszen az előbbi 1,7, míg az utóbbi 1,9 GHz-es órajelen üzemel. Természetesen az IGP mindkét esetben HD Graphics 4000 típusú, de a tabletben dedikált grafikus vezérlő is van. Ennek a szerepét egy Optimus technológiával dolgozó NVIDIA GeForce GT 640M LE látja el, mely egy érdekes modell. Sajnos a vállalat termékpalettáján ez az a modell, aminek nincs konkrét specifikációja, vagyis jelenthet Kepler vagy Fermi architektúrára épülő grafikus processzort is. Tekintve, hogy a Razer terméke eléggé prémium kategóriás, így valószínűnek tartjuk, hogy ebben az esetben a GK107-es lapkáról van szó, de biztosan nem tudjuk állítani. Annyi azonban bizonyos, hogy a dedikált GPU fedélzeti memóriája a DDR3 szabványra épül és 2 GHz-es effektív órajelen üzemel. A kétcsatornás módban bekötött, DDR3 szabványú rendszermemória kapacitása 4 és 8 GB lehet rendre az alap és a Pro modell esetében. A hardver összeállítása a játékok szempontjából nem rossz, de sajnos azt kell mondanunk, hogy gyorsabb terméket is ki lehet hozni 10-15 wattal alacsonyabb fogyasztással, így lehet, hogy a Razer nem a feladatra legalkalmasabb belsőt választotta.

A fogyasztás pedig fontos lesz, mivel a tablet a 40 Wh-s beépített akkumulátorával 4 óráig üzemképes terhelés nélkül. Játék mellett pedig jó, ha az egy óra elérhető aktivált GeForce mellett. IGP-ről futtatva az adott programot megoldható a 2 órás üzemidő is, de a játékokban a HD Graphics 4000 kifejezetten rosszul teljesít a modernebb architektúrára épülő GeForce GT 640M LE termékhez képest. A Razer Edge, illetve Edge Pro tehát az egyre bővülő „vezetékes” tabletek piacát gazdagítja. Ezt a cég is érzi, így a termékhez egy kiegészítő akkumulátor is elérhető, amely egy 40 Wh-s extra telepet jelent. Ezzel az alapértelmezés mellett elérhető üzemidők konkrétan megduplázhatók. Persze az aktivált GeForce VGA-val futtatott játék melletti maximum két órás rendelkezésre állás még így is nagyon vérszegény, így inkább érdemes a konnektor közelében maradni.

A tablet további jellemzői között 64, 128 vagy 256 GB-os SSD található, így a tárkapacitás is széles határok között választható ki. Az újdonság tartalmaz USB 3.0-t és HDMI-t, illetve rendelkezik IEEE 802.11b/g/n-es Wi-Fi, valamint Bluetooth 4.0-s vezérlővel, illetve egy 2 megapixeles elülső webkamerával. Az előtelepített operációs rendszer természetesen 64 bites Windows 8 lesz.

A Razer játékokos, billentyűzetes és nappalis dokkolója A Razer játékokos, billentyűzetes és nappalis dokkolója A Razer játékokos, billentyűzetes és nappalis dokkolója
A Razer játékos, billentyűzetes és nappalis dokkolója [+]

A Razer Edge alapmodelljének ára 999 dollár lesz, amihez 64 GB-os SSD tartozik. A Pro verzióért már 1299 dollárt kell fizetni, és 128 vagy 256 GB-os SSD kerül bele. Utóbbi természetesen némileg dob még az áron. A koncepció érdekessége, hogy ezek az árak elvileg csak a tabletre vonatkoznak. A játékhoz szükséges dedikált gombokkal rendelkező vezérlőkonzolt a beépített extra akkumulátorral külön kell majd megvásárolni, ám arról nincs adat, hogy ennek mennyi lesz az ára. Szintén opcionális tartozék egy billentyűzetes dokkoló, amely lényegében notebookot varázsol az eszközből, illetve további megvásárolható tartozék egy hagyományos dokkoló, mely három darab USB 2.0-s porttal és egy újabb HDMI kimenettel egészíti ki a masinát. Ezt a vállalat főleg a nappaliba ajánlja, kiváltani az asztali konzolokat. Remélhetőleg a tartozékok szempontjából az árcédula értékelhető szinten marad, nem úgy mint a tablet esetében.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Razer

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés