Külön videojáték-motort kapnak az új Call of Duty játékok

Az Activision számára nem kérdés, hogy évente kell új Call of Duty játék. Ennek értelmével most nem foglalkoznánk, az viszont érdekes, hogyan oldja meg a kiadó a fejlesztést. Jelenleg három stúdió van hozzárendelve az „aranytojást tojó tyúkhoz”, így az Infinity Ward, a Treyarch és a Sledgehammer Games felváltva készíti az epizódokat, tehát mindegyik érintettnek van három éve a fejlesztésre, ami a kiadó anyagi hátterével elegendő időnek tűnik.

Ennél érdekesebb azonban, hogy az Activision szabad kezed ad a technikai megvalósításra vonatkozóan, így mindhárom stúdió eltérő videojáték-motort használ a Call of Duty részekhez. A fontosabb technológiákat ugyan megosztják egymással, ahogy a fejlesztés során szerzett tapasztalatokat is, de ezek kiértékelését és beépítését már külön-külön végzik. Bár az a mai fejlesztési normák mellett nem szokatlan, hogy a kiadó a saját technológiák fejlesztését helyezi előtérbe, az mégis érdekes, hogy egy műfajon belül is a három stúdió, három külön motorral dolgozik.


Call of Duty: Advanced Warfare

Az Activision rugalmasságának vannak előnyei és hátrányai is. Biztosan költségkímélőbb lenne, ha egy technikai csapat mindhárom stúdiónak biztosítana egy jól kidolgozott motort, de mivel a kiadó gazdag, így vállalható a párhuzamos technikai fejlesztés is. A háttérben valószínűleg olyan indok húzódhat, hogy az Infinity Ward, a Treyarch és a Sledgehammer Games is a saját technológiáját érzi komfortosnak, hiszen minden kódrészletét ismerik, így gyorsan tudnak reagálni a problémákra. Mindez persze kimutatható extra anyagi befektetést igényel minden egyes Call of Duty résznél, viszont annyiban talán tényleg előnyös, hogy az egyes játékok egyedibbek lesznek; hiszen általában minden motornak vannak olyan jellemző tulajdonságai, melyek valamilyen szinten befolyásolják a grafikai megjelenítést, így a szakavatott szemek számára felismerhetővé válik a játék alatt dolgozó rendszer.

Előzmények

Hirdetés