Beszólogató mesterséges intelligencia egy tisztább Föld érdekében

A kanadai fejlesztés a szelektív hulladékgyűjtés új szintre emelésével próbálja élhetőbbé tenni a jövőt.

Hassan Murad és Vivek Vyas sikeresen összehozták a világ legnagyobb szeméttel kapcsolatos datasetjét, a WasteNetet, ami egy mesterséges intelligencia vezérelte szemétválogatási technológiát kínál. Az Intuitive AI startup gépi tanulással és kamera segítségével határozza meg, hogy az emberek mit tartanak a kezükben miközben megközelítik a kukát, majd egy kijelző közreműködésével mutatja meg, hogy pontosan hová is kellene dobni azt a hulladékot - ha pedig valaki mellétrafálna, némi verbális vérszívásra számíthat a ketyerétől.

Meglehetősen nehéz az olyan képfelismerési rendszerek kitelepítése, melyek helyes döntéseket tudnak hozni a szemét kontra újrahasznosítás frontján, főleg, hogy az emberek kezében tartott tárgyak gyakran 80 százalékos takarásban vannak, arról nem beszélve, hogy több ezerre rúg a különféle kidobható dolgok száma. A folyamatnak gyorsnak is kell lennie, mivel senki sem akar egy fél életet eltölteni a kuka mellett ácsorogva, így a mérnökök minden lehetséges opciót kipróbáltak a fürgébb felismerés megvalósításának érdekében, beleértve a Raspberry Pi-t és az Intel Movidiust is.


[+]

Jelenleg az NVIDIA Jetson TX2 AI moduljának és a WasteNet majd' 1 millió képének hála a korábbi 6 helyett már csak fél másodperc kell az észleléshez a fejlesztők által Oscar névre keresztelt platformnak, mely nevét egy Szezám utcában szereplő báb után kapta. A masszív dataset saját tulajdonban van, és készítői titokban kívánják tartani, hogy miként sikerült létrehozniuk azt.

Az Intuitive AI startja amúgy már időszerű: 2018-ban Kína megtiltotta a szennyezett műanyagok, papírok és egyéb matériák importját újrahasznosítás előtti feldolgozásra, és azóta az Egyesült Államok műanyag hulladék exportja a távol-keleti országba 90 százalékkal esett vissza, valamint a tisztább újrahasznosítható anyagok előállítására tett erőfeszítés is megnövekedett. Hírünk tárgya tagja az NVIDIA Inception programjának, ami hálózati lehetőségek és technikai támogatás nyújtásával, valamint képzések elérhetővé tételével segít a startupoknak gyorsabban felmérni a piacokat – és Murad úr bevallása szerint a zöld óriás valóban betöltötte a szél szerepét a vitorla mögött.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés