Asus blog: magyar tuningcsúcsok folyékony nitrogénnel

Ma már nem igazán kapja fel a fejét a témában jártas olvasó a folyékony nitrogénes (LN2) processzorhűtés kapcsán. Grafikus kártyán viszont a hűtés eme extrém formáját még nagyon kevesen alkalmazzák, Magyarországon csak a PROHARDVER! köreiben is ismert és elismert jones965 és 04ahgy alkotta extrém tuningos páros most először próbálkozott ilyennel. Pár napja még a mi tesztlaborunkban pörgött gyári hűtésével az az ASUS R9 290X Matrix Platinum, ami a GTX 780 Ti Matrix Platinummal egyetemben a tuningosok keze közé került.


[+]

jones965: korábban sikerült szert tennünk egy nagyszerű Core i7-4930K processzora, mely megfelelő körülmények között 5,5-5,6 GHz-es órajelen is működik, ami az ASUS Rampage IV Black Edition alaplapjával egyetemben kiváló alapot ad a csúcskártyák kihajtásához. A rendszer stabilizálásához nagyon jó szolgálatot tett az alaplapra és a Matrix grafikus kártyákra is ráköthető OC panel, amivel a lényeges feszültségek és órajelek menet közben monitorozhatóak, módosíthatóak és külső hőmérő érzékelőket is kezel. Előbb a GeForce GTX 780 Ti Matrix Platinumot vettük elő, ami már a gyári CoolTech hűtővel is kimutatta a foga fehérjét, a GPU-t izzasztó 3DMark Firestrike tesztet 1416 MHz-es órajelen futtatta le, ráadásul ehhez GPU feszültséget sem kellett emelni.


[+]

A -196°C-os folyékony nitrogén tártolására való edényt (pot) nem is olyan egyszerű felszerelni a grafikus kártyára, az alaplappal ellentétben itt nehezen megtámasztható, függőleges nyomtatott áramkörre kerül, közvetlen környezetében pedig rengeteg párásodásra, jegesedésre érzékeny alkatrész található, melyeket gondosan szigetelni kellett. A fáradozásnak viszont siker lett a gyümölcse, a korábban GTX Titannal tartott 3DMark Vantage abszolút magyar rekordomat P63977 pontos eredménnyel nyugdíjaztuk. Kár, hogy a jelenlegi szoftverekkel még nem emelhető az elit ASUS grafikus kártya feszültsége, így a 3DMark 11-ben Fire Strike-ban nem sikerült csúcsot dönteni annak ellenére, hogy a GPU minden korábbinál hidegebben, -25°C-on dolgozott. Feszültségemeléssel biztosan jóval tovább jutottunk volna.


[+]

A GTX 780 Ti után a Radeon R9 290X Matrix Platinum változata is szóhoz jutott. Sajnos, a gyors átállás ellenére is egy kis pára keletkezett a PCI Express foglalatban, ami jegesedéshez vezetett, így másnap, 04ahgy kolléga nélkül folytattam a Radeon tuningolását. Itt már volt lehetőség feszültségemelésre, így a -60°C-on dolgozó GPU 1298 MHz-es órajel mellett (szerk.: a Prohardvernél, gyári hűtővel 1110 MHz-ig jutottuk) 3DMark 11-ben abszolút magyar csúcsot produkált, a 3DMark Vantage esetében pedig saját kategóriájában állt fel a képzeletbeli dobogó csúcsára.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények