Alig fogyaszt az AMD új G szériás APU-ja

Az AMD másfél évvel korábban jelentette be a beágyazott rendszerekbe szánt G szériás APU-kat, melyek az elmúlt hónapok során több termékkel is kiegészültek, így például a 9 és 18 wattos fogyasztási osztályba sorolt megoldásokat 6,4 és 5,5 wattos APU-k egészítették ki, emellett IGP-t nélkülöző modellek is érkeztek. Az AMD a legújabb T16R jelzésű APU-val a fogyasztás csökkentését tartotta szem előtt, így az új modell mindössze 4,5 wattos maximális energiaigénnyel rendelkezik, míg átlagos fogyasztása csupán 2,3 watt.

Az új APU a 40 nm-es gyártástechnológiával készülő Zacate kódnevű lapkára épül, amin belül egy darab aktív processzormag lesz, mely 615 MHz-es órajelen ketyeg. A grafikus vezérlő szerepét a Radeon HD 6250 tölti be 80 shader processzor és 276 MHz-es magórajel mellett. Az egycsatornás memóriavezérlőhöz 1066 MHz-es effektív órajelen és alacsony feszültségen üzemelő memóriamodul illeszthető. Az APU mellé az A50M-es és az A55E-s vezérlő kerülhet, mely megoldások a Hudson M1-re épülnek, így 4 darab PCI Express csatornát, valamint hat darab 6 Gbps-os SATA portot kínálnak, temérdek USB 2.0-s interfész mellett. Az A55E annyiban fejlettebb olcsóbb testvérénél, hogy négy PCI slot kiépítésére is lesz lehetőség, továbbá támogatja a RAID szolgáltatást, és van rajta Ethernet aljzat.

Vision családba tartozó APU-ról lévén szó a rendszer támogatja a DirectX 11-es, az OpenGL 4.2-es, az OpenGL ES 2.0-s valamint a DirectCompute 5.0-s API-t, illetve az OpenCL 1.1 és a C++ AMP felületet. Ezenkívül az UVD 3.0-s motor kezeli a H.264/AVC, az MPEG-2/4, a VC-1, a DivX és az Xvid videók gyorsítását egészen Full HD felbontásig, ám itt fontos megjegyezni, hogy az új modellek a Blu-ray filmek gyorsítására nem képesek.

Az új AMD T16R jelzésű terméket elsősorban olyan területen érdemes bevetni, ahol az alacsony fogyasztásnak, illetve ezzel együtt a passzív hűtésnek van nagyobb szerepe, továbbá a feladatok GPU-val történő gyorsítása is előnyös.

Az Advantech, az Aewin, az Arbor, az aValue, az Axiomtek és a MEN Mikro Elektronik épít majd az új APU-ra, melyhez az AMD a Windows Embedded Compact 7, a Green Hills INTEGRITY és az Express Logic ThreadX operációs rendszerekhez készít támogatást. A vállalat az új APU-val egyetemben bejelentette, hogy a G szériás APU-k terméktámogatását – a nagy sikerre való tekintettel – kiterjesztik, így 2017-ig biztosan érkeznek majd frissítések az aktuálisan elérhető platformokhoz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés