Egyre több adat derül ki a Deccanról, az AMD Brazos utódjáról

Az AMD Brazos platformja az év elején startolt, és meglehetősen jó fogadtatást élt meg az alacsony fogyasztású PC-k piacán. Az AMD valamikor 2012 tavaszán tervezi a rendszer leváltását, mégpedig a Deccan platformmal. Az új APU-król a vállalat korábban már közölte, hogy 28 nm-en készülnek, méghozzá gate first HKMG megvalósítással, vagyis minden bizonnyal a GlobalFoundries gyártja majd őket.

A legerősebb és legtöbbet fogyasztó megoldás a 20 wattos TDP osztályba sorolt Wichita lesz, ami a Zacate APU-t váltja, míg a netbookokba szánt Ontario APU helyett a 8 wattos Krishna lesz elérhető. Az új lapkába már négy darab továbbfejlesztett Bobcat mag kerül, melyek magonként 512 kB-os másodlagos gyorsítótárral operálnak, és az architektúra támogatja az AMD 64 bites kiterjesztését, az SSE1, SSE2, SSE3 és SSSE3 utasításkészleteket, valamint az úgynevezett biztonságos virtualizációt. Az újdonság az elődhöz képest a Turbo Core megjelenése, mely szokás szerint képes növelni az egyes magok órajelét, amennyiben nincs kihasználva a teljes lapka. A grafikus mag pontos teljesítményéről még kevés az információ, ám annyi biztos, hogy a technikai oldalról mindazt tudja, amint az előd, vagyis támogatja a DirectX 11-es, a DirectCompute 5.0-s, az OpenCL 1.1-es, az OpenGL 4.2-es és az OpenGL ES 2.0-s API-t. Ezenkívül az UVD 3.0-s motor kezeli az AVC/H.264, az MVC, a VC-1, a DivX/Xvid, valamint az MPEG-2/4 videókat, továbbá támogatja a Flash animációk gyorsítását a stage video szolgáltatás használatával, és a különböző webes felületek, mint a HTML5, a WebM vagy a WebGL gyorsítása sem jelent akadályt. Újdonság viszont a SAMU, ami a Secure Asset Management Unit rövidítése. Ez a rendszer tehermentesíti a CPU-magokat a védett tartalmak titkosításának feloldása alól, így például Blu-ray filmek lejátszása mellett csökkenhet a fogyasztás. Az előzetes adatok alapján a Blu-ray médiák lejátszása akár 3,5 wattból is megoldható. Szintén fejlődés az elődhöz képest, hogy a Deccan platformon belül elérhető lesz HD3D szolgáltatás, azaz a 3D-s Blu-ray tartalmak lejátszása sem ütközik akadályba.


(forrás: DonanımHaber)

A memóriavezérlő a friss információk szerint egycsatornás marad, de támogatja majd az 1600 MHz-es DDR3 szabványú memóriákat, sőt azok ultra alacsony fogyasztású variánsát is. A Deccan platform új, FT2 jelzésű tokozást kap, de ez itt nem jelent problémát, ugyanis a Brazos platformon belül az APU-k integrálva kerülnek fel a termékekre, így amúgy sem cserélhetőek. A tokozás frissítése egyébként szükséges is, ugyanis az új APU-ba integrálásra kerül a Yuba kódnéven futó vezérlőhíd, vagyis komplett SoC fejlesztésről van szó, ennek megfelelően a gyártók megspórolhatják az extra vezérlő beépítését, ami az olcsó alaplapi dizájn kialakításánál számottevő előny lehet. A tervek szerint az USB 3.0-s vezérlő sem marad ki a chipből.


(forrás: DonanımHaber)

A piacra kerülő termékek esetében még nincsenek konkrétumok. Valószínűleg a legerősebb négymagos modellek mellett kétmagos verziók is lesznek, és az órajel esetében is játszhat az AMD a teljesítménnyel. A vállalat szerint a CPU-magok 20%-kal lesznek gyorsabbak az aktuális platformnál, míg az IGP több mint 25%-kal lehet erősebb. Ezek az adatok persze önmagukban, mindenféle adalék nélkül nem jelentenek sokat, így a megjelenésig várni kell a valós erőviszonyok feltérképezésével. A Dual Graphics továbbra is opciós lehetőség marad, de arról szintén nincs információ, hogy mely GPU-k társíthatók a Deccan platform IGP-je mellé.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés