Sikerült lemérni a 3D V-Cache hatását a késleltetésre

A várakozásokkal ellentétben majdnem egál a teljesítmény magokhoz közeli gyorsítótárakban, az extra kapacitás pedig nyilván előnyös.

Amióta az AMD bejelentette a 3D V-Cache technológiáját, azóta van vita arról, hogy ez mennyivel növeli majd meg a magokhoz közeli gyorsítótárak esetében a késleltetést. Alapvetően kétféle álláspont ütközött egymással: az egyik szerint nem lesz nagy változás, mert észszerűen van beépítve az extra gyorsítótár, míg a másik a már meglévő L3 gyorsítótár késleltetésének növekedését várta. Utóbbi nyilván arra épít, hogy a gyorsítótár kapacitásának növelése nem ritkán együtt jár a késleltetés romlásával is. Erre korábban számtalan példa volt, de ettől ez még nem egyetemes szabály, tehát csak a gyakorlat fogna megmutatni az igazságot.

A Chips and Cheese most megnézte, hogy a késleltetés tekintetében mi a különbség egy EPYC 7763 és egy EPYC 7V73X között. Előbbi ugye nem rendelkezik 3D V-Cache technológiával, míg utóbbi igen.

(forrás: Chips and Cheese) [+]

Az eredmények alapján azoknak lett igaz, akik arra tippeltek, hogy nem lesz jelentős változás a már meglévő L3 gyorsítótár késleltetést tekintve. Nagyjából 26 MB környékéig szinte fej-fej mellett halad a két fejlesztés, a különbségek minimálisak hol az egyik, hol a másik javára. Ezeket az is okozhatja, hogy a két processzor órajele nem egyezik. A szóban forgó kapacitáson túl már egyértelműen látszik a 3D V-Cache hatása, de ez várható volt.

Végeredményben az AMD úgy növelte meg jelentősen a gyorsítótárat, hogy annak nem esett áldozatul a késleltetés, ami kellemes meglepetésnek számít. Valószínűleg sokan fogadtak volna inkább arra, hogy ez nem fog sikerülni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés