NEC AD-7170S - gyors DVD-író SATA porttal

NEC AD-7170S

Nagyjából egy éve, több konkurenséhez hasonlóan, a Sony és az NEC is összefogott. Optiarc néven (pontosabban Sony NEC Optiarc néven) vegyesvállalatot hoztak létre, amelyben közösen készítik optikai meghajtóikat. A futószalagokról leguruló termékek Sony és NEC márkanév alatt is forgalomba kerülnek. Tesztlaborunkban az NEC AD-7170S tette tiszteletét, melynek fő érdekessége, hogy SATA csatolója van.

Maga a meghajtó kívülről nézve teljesen hétköznapi. A képen is látható fekete és világos mellett hagyományosan ezüstszürke előlappal is megvásárolható ugyanazon a meglehetősen barátságos, 8000 forint körüli áron. A homlokzatot érdemes megfigyelni, mert valószínű, hogy a Sony és NEC mellett egyéb márkanevek alatt is megjelenik majd. Jelenleg a Plextor új PX-800A-ja hasonlít rá kísértetiesen.

Hátul természetesen SATA adat- és tápkábelt találunk, ami azt vonja maga után, hogy nincsenek jumperek. Sajnos a hangkártyához közvetlenül csatlakoztatható audiokimenetek is eltűntek.


SATA (felül) és IDE (alul) csatolós változatok

Az előlap színétől függetlenül mindegyik meghajtónak fekete tálcája van. Az eszköz a mai divatnak megfelelően nagyon rövid. Hossza csupán 175 mm, így a kisebb házakban sem fog túl sok helyet foglalni.

A SATA és a hagyományos IDE meghajtó (melyet egyébként AD-7170A-nak hívnak az NEC-nél) címkéje csak az eltérő csatlakozók miatt különbözik. Nem szerepel rajta külön az NEC márkanév és a hozzá tartozó típusszám, csak a közös vállalat neve, valamint a bal alsó sarokban a gyártó vélhetőleg belső típuskódja. A Sony azonos belsejű meghajtóinak csupán előlapjuk tér el egy kicsit.

A SATA és IDE csatolós modell belsőleg nem sokban különbözik. Optikai egységük teljesen egyforma, és a nyomtatott áramkörben is csak annyi a különbség, amennyit az eltérő kábelezés és audiokimenet igényel.


Balra az IDE-s AD-7170A, jobbra a SATA-s AD-7170S

Az NEC-től származó vezérlőchipek számkódja csak az utolsó karakterben tér el. Az IDE-s változat az MD-10041, a SATA-s az MD-10042. A technikai azonosság miatt nagyon valószínű, hogy a kétfajta író azonos minőséggel dolgozik. Egyedül a firmware fejlettségében lehet különbség, ugyanis az IDE-s író már régebben a piacon van.


Balra az IDE-s MD-10041, jobbra a SATA-s MD-10042

Azonosító szoftverekben sem tűnt fel az NEC márkanév, csak az Optiarc – a hozzá tartozó típuskód viszont árulkodó. Az AD-7170S kezeli az összes hagyományos CD és DVD formátumot. Természetesen a kék lézeres BD-t és HD DVD-t nem ismeri. Nem támogat gravírozó eljárást sem, az AD-7173S viszont ismeri a LabelFlash-t.

Egyelőre az 1.0-s firmware-rel még csak a kétrétegű DVD+R lemezeket lehet DVD-ROM-nak álcázni, de valószínűleg rövidesen érkeznek a módosított szoftverek. Az IDE verzióhoz már vannak ilyenek, ott a firmware az 1.31-es számnál tart.

Az új Optiarc az NEC gyorsaságát örökölte. Amellett, hogy akár 18-szoros tempóval is megírja a DVD+R és DVD-R lemezeket, fürgén – 12-szeresen – pörköli a DVD-RAM-ot, ráadásul gyorsan olvas. Mindenesetre a Samsung 20-szoros sebességű írójának bejelentése után számítunk egy még tovább pörgetett szériára.

Főbb paraméterek:

 

Termék megnevezése NEC AD-7170S
DVD+R írás/olvasás 18x / 16x
DVD+RW írás/olvasás 8x / 13x
DVD+R DL írás/olvasás 8x / 12x
DVD-R írás/olvasás 18x / 16x
DVD-RW írás/olvasás 6x / 13x
DVD-R DL írás/olvasás 8x / 12x
CD-R írás/olvasás 48x / 48x
CD-RW írás/olvasás 32x / 40x
DVD-RAM írás/olvasás 12x / 12
CD-ROM olvasás 48x
DVD-ROM olvasás 16x (12x kétrétegűnél)
Csatolófelület SATA
Méret 175 x 148 x 42 mm
Tömeg 0,705 kg
Puffer mérete 2 MB
Bitsetting van
Gyártó weboldala
Termék weboldala
www.sonynec-optiarc.de
AD-7170S
Bruttó fogyasztói ár 8 300 Ft

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Szupergyors LG DVD-író

    A 18-szoros után már a 20-szoros sebességű DVD-írás a rekord. Az LG újdonságát próbáltuk ki, amely jelszóval védett lemezeket is készít.

  • Az Asus is gyorsít DVD-írásban

    Újabb 18-szoros csúcssebességre képes DVD-írót próbáltunk ki, mely a DVD-RAM-ot is rekordsebességgel kezeli.

  • DVD-írás: lassan járj, tovább érsz?

    Három modern DVD-íróval és hatféle lemez tucatjaival vizsgáltuk meg, milyen hatással van a sebesség a rögzített anyag minőségére.

  • Kicsi, lapos DVD-írók

    A Plextor és Samsung hordozható optikai meghajtóit vettük górcső alá.

Előzmények

Hirdetés