Az AMD Brazos platformja netbookokban

Asus Eee PC 1215B

Teljesen más kategóriába tartozik az Asus 1215B. Egyrészt 12,1 hüvelykes, tehát nagyobb, selymes tapintású, matt fedele pedig komolyabb gép benyomását kelti. Pedig valójában olyan sokban nem is különbözik a kis Acertől. Vagy mégis? Erre a gépre – ahogyan egy-egy komolyabb, atomos társára – már nem lehet olyan egyértelműen rámondani, hogy netbook. Emlékezzünk csak vissza, pár évvel ezelőtt a 12,1 hüvelykes laptopokat még szubnotebooknak hívták.

Belül is eléggé komoly a nagyobbacska Eee PC. Kijelzője sajnos fényes, akár csak kávája, de legalább notebookos, 1366x768 pixel felbontású. Alul a szigetes billentyűzet alatt tovább folytatódik a fényes felület, ami egészen jól mutat, legalábbis, amíg tiszta... Pár nap használat hatására viszont már elkezdett foltosodni. Az egész tükrös vonulatot egy ugyanolyan matt, és selymes tapintású csuklótámasz zárta, mint amilyen a fedél. Szép elegánsan illesztettek bele egy jókora tapipadot, így az Eee PC 1215B komor fekete színe ellenére is egészen kellemes látvány volt számunkra. Fogni, tapintani is jól esett, a kisebb Acerhez hasonlóan jól egyben volt. Csatlakozók terén is ugyanazt tudta, annyi extrával, hogy a HDMI-t itt jobb helyre – hátrébb – tették, a két, jobb oldali USB pedig 3.0-s.

Nagyobb mérete, szellősebb elrendezése miatt kellemesebben lehet gépelni az Eee PC-n, mint a kis Aceren, bár mi ezt csak más, hasonló méretű Asusokkal szerzett tapasztalatainkra alapozva állíthatjuk. Ugyanis a nálunk járt Eee PC 1215B egy kiállítási darab volt, amit jó alaposan megnyomkodtak, tekergettek már, ezért billentyűzete erősebb nyomásokra elég csúnyán horpadt, érezhető volt, hogy a felső burkolat alá rejtett talapzata nem úgy áll, ahogy kellene. A hazai forgalomba érkező modellek minden bizonnyal ennél jobbak lesznek, hiszen a külsőre szinte pontosan ugyanilyen, atomos Eee PC-k is azok. A gombok elrendezése teljesen jó, kapunk normális méretű kurzormozgatókat és az entertől jobbra egy oszlopba Home, End, PageUp, PageDown gombokat. A honosított verziónak minden bizonnyal kétsoros Entere és egy í-vel megrövidített bal Shiftje lesz. Szinte maradéktalanul elégedettek voltunk az Eee PC 1215B touchpadjával. Szép, méretes darab, oldalról két krómcsík keretezi, alatta valódi fémből készült, szerencsére nem krómos, hanem szálcsiszolt, egybeszabott gomb húzódik. Kár, hogy olcsó hatást keltve kattogott, különösen, amikor középen nyomtuk meg.

Sokkal inkább kis notebooknak, mint nagyra nőtt netbooknak éreztük az Eee PC 1215B-t. Ha egy ekkora masinát korrekt hardverrel szerelnek fel vagy kicsik a felhasználó igényei, akkor szerintünk teljesen jó lehet első számú számítógépnek is. Emellett nekünk még tetszett is, különösen a selymes részeken. Fontos részlet még, hogy legfeljebb elégségesnek neveznénk nyílásszögét, magasabb egyének ölben használva már nem feltétlenül lesznek elégedetek vele. Az akku viszont korrekt, 56 wattórás.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés